2022. augusztus 14., vasárnap

FERGE ZSUZSA: EBBEN AZ ORSZÁGBAN KEMÉNYEBB DIKTÁTOROKAT IS KISZOLGÁLTAK MÁR, BÁRMEKKORA IS A NYOMOR, ITT NEM LESZ ÉHSÉGLÁZADÁS

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.08.14.


Politikai abszurdumnak tartja Ferge Zsuzsa, hogy idiótának nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a szövegeit tőle eltérően értelmezőket. A Széchenyi-díjas szociológus, a szegénység és a kirekesztés kutatója arról is beszélt, hogy a szegénység bármeddig növelhető, most sem számít éhséglázadásra, sokkal inkább beletörődésbe. Szerinte a magyarok többször voltak hajlamosak diktátorokért is rajongani, ami többnyire csak a diktátor eltűnésével ért véget.


Talán 20 éve már annak, hogy rendszeresen beszélgetünk egymással szegénységről, jövőbeli kilátásokról. Az aktuális helyzet és a jövőkép sosem volt jó, de talán ennyire lehangoló sem, mint most. Hogy látja?

– Hasonlóan. A Fidesz számára a szegénység nem fontos kérdés. A már eddig is szegényes szegénységenyhítő eszközrendszert tovább rontja. Az eddigi általános alapjövedelemhez közelítő ellátást megszüntette. Valószínűleg Európában egyedülálló, hogy az országban – saját becslésem szerint, mert hivatalos adat nincs – mintegy százezerre tehető azon, részben gyermekes családok száma, amelyeknek egyetlen jövedelme az alacsony és nem emelkedő családi pótlék. A gyerekeket szolgáló adókedvezmény összege nő, de ez csak azoknak segít, akiknek van elég levonható jövedelmük.

Az élelmiszerárak emelkedése miatt néhány hónappal ezelőtt több településen félelem, pánik alakult ki. A kilátás azóta csak rosszabb lett. A kenyér ára 1000 forint lesz, és itt a rezsiváltozás is. Hogyan lehet túlélni azt, ami most jön? Van erre recept?

– Minthogy ilyen jellegű, tömeges lecsúszó szegénységről nincs az emlékezetekben élő tapasztalat, fogalmam sincs a lehetséges következményekről. Az biztos, hogy a rezsiemelés a szegényeket érinti az átlagnál jobban, már csak azért is, mert náluk a többi kiadáshoz képest is magas a rezsiarány. Következmény lehet az árammal spórolás, ami a tévénézőkön túl a gyerekeket is sok módon érinti, de valószínű, hogy ha ez bekövetkezik, télen sokan fognak fázni is. Az eddigiek alapján csak annyi valószínű, hogy – mint az eddigi kemény intézkedések esetében is – a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.