2022. augusztus 21., vasárnap

FÜL, SZÍV ÉS SZÁJ AKART LENNI, ALÁÍRÓ KÉZ LETT

TELEX
Szerző: SARKADI ZSOLT
2022.08.21.


Novák Katalin 100 napja, a beiktatása után azt mondta, ha száz jó törvényt kap, százat ír alá, ha száz rosszat, akkor százat küld vissza a parlamentnek. Úgy tűnik, a katatörvény módosítása vagy a pedagógusok sztrájkjogának korlátozása jó törvény volt, mert Novák simán aláírta őket.

„Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé látunk, hallunk és értünk” – mondta Novák Katalin első köztársasági elnöki beszédében a beiktatási ceremóniáján május 14-én. Az azóta eltelt 100 nap tapasztalatai alapján azonban úgy tűnik, nem az elesettek füle, szíve és szája lett, hanem Orbán Viktor aláíró keze.

Első nagyinterjújában az M1-nek arról beszélt, hogy nem tartja szerencsésnek a „centivel való méricskélést”, és elődjéhez, Áder Jánoshoz hasonlóan azt az elvet fogja követni, hogy ha száz jó törvényt tárnak elé, százat ír alá, ha száz rosszat, ugyanennyit küld majd vissza. Úgy tűnik tehát, hogy az elmúlt 100 napban Nováknak kivétel nélkül csak jó törvényeket küldött a parlament, az államfő ugyanis mindent, de mindent aláírt.

Aláírta például a 11. alkotmánymódosítást, benne a vármegyékkel és az ispánokkal, valamint azzal – az ellenzéki pártok számára kifejezetten kellemetlen – újítással, hogy az Európai Parlamenti és az önkormányzati választásokat ezentúl egyszerre tartják.

A kérések és tüntetések ellenére aláírta a katatörvény módosítását, aminek következtében szeptembertől több százezer katázó térhet át más, bonyolultabb és drágább adózási formára vagy hagyhat fel tevékenységével Magyarországon. Az aláírás után indulő tüntetések miatt a Sándor-palotát is körbe kellett kordonozni. Novák a Facebookon publikált indoklásában azt írta:

„Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség.

Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.

Novák nem gördített akadályt a pedagógussztrájkokat ellehetetlenítő törvény elé sem, simán aláírta a jogszabályt, ami korlátozza a magyar tanárok sztrájkjogait. A pedagógusszakszervezetek levélben kérték, fontolja meg a döntését, de az aláírás olyan villámgyors volt, hogy a levél valószínűleg meg sem érkezett a Sándor-palotába, amikor már száradt a tinta a törvényen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.