2022. augusztus 12., péntek

KAPHATÓ A BOLTBAN, CSÖKKENTI A REZSIT, DE NEM HASZNÁLHATOD: KÁOSZ VAN AZ ERKÉLYNAPELEMEK KÖRÜL

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.08.12.


Rengeteg visszajelzést kapunk olvasóinktól az erkélyre szerelhető egyszerű napelemek témájában. A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés a termék és annak használhatósága iránt. Nem is csoda, hiszen egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszerről van szó, amely viszonylag olcsó, egyszerű, és csökkenti a villanyszámla összegét.

Az erkélynapelemről először itt írtunk, majd második cikkünkben bemutattuk, hogy a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik (ászf) szerint nem engedik meg a használatát.

Röviden összefoglalva az alaphelyzet a következő:

- A kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és amennyiben süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába.

- A termék egyszerű modulokból áll, megvásárolható a műszaki boltokban, és nem kell a telepítéséhez szakember.

- A névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között sem termel sok áramot, ezért tipikusan arra lehet csak jó, hogy egy háztartás állandó napközbeni fogyasztóinak (például hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter) „besegítsen”.

- A termék használata az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött (ennek részleteiről alább írunk).

- Magyarországon viszont az áramszolgáltatók álláspontja szerint a használata tilos, biztonsági és technológiai okokból, ennek elég bonyolult részleteit korábbi cikkünkben mutattuk be. A lényeg, hogy aki áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Ha azonban a fenti, erősen vázlatos ismertetés után belemegyünk a részletekbe, akkor teljes jogi zűrzavarba ütközünk.

Kiindulásként érdemes megnézni, hogyan működik a szabályozás Németországban.

Az alábbi képernyőképet a német Marktstammdatenregister, vagyis az energetikai rendszereket nyilvántartó központ honlapjáról másoltuk ki. A regiszter szerint cikkünk írásakor ez volt a legfrissebb erkélynapelem, amit Németországban bejelentettek (folyamatosan elég sokat regisztrálnak manapság, a termék iránt ott már akkora a kereslet, hogy különösen a mikroinverter rész hiánycikknek számít a boltokban)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.