2022. augusztus 8., hétfő

KERESZTÉNY VALLÁSÚ EMBER NEM LEHET RASSZISTA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.08.


Dallasban a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Williamsburgi olvasó levelét hozta le a Washington Post véleményrovatában, amelyben a szerző, Miles Lambert azt állítja, hogy az amerikaiaknak tulajdonképpen nincs mit okulniuk Orbán Dallasban elhangzott beszédéből, mert a magyar történelem útelágazásai nem hasonlíthatóak össze az amerikaival. Pedig, hát Orbán Viktor nagyon elszánt, amikor igyekszik párhuzamokat vonni a két ország között. De mi is a helyzet: az Osztrák-Magyar Monarchia részeként hazánk az I. világháborúban a vesztesek oldalán vett részt, aminek okán a Trianoni Békeszerződés etnikai és területvesztést eredményezett. Ennek a veszteségnek a visszaszerzése hajszolta bele Magyarországot a II. világháborúba. Ám azóta is nyílt seb a magyarok lelkén az ország szétdarabolása, nem beszélve a világon egyedülálló magyar nyelvről. Lambert szerint a magyaroknak nem kell megmagyarázni, mit jelent az az egzisztenciális fenyegetés, amellyel Orbán az asszimilálódni képtelen idegeneket akarja a magyaroktól távol tartani. Ilyen tekintetben pedig semmilyen párhuzamot nem lehet vonni a két ország között, az amerikaiaknak nincs miért fontolóra venni Orbán kijelentéseit, amikor saját belpolitikai problémáikat akarják megoldani.

A Klubrádiónak egy éve interjút adó Rod Dreher amerikai konzervatív véleményvezér ennek épp az ellenkezőjét állítja az American Conservative folyóiratban, miszerint igen is van miért odafigyelniük az amerikaiaknak Orbán beszédére. Ő is jelen volt a rendezvényen és szerinte a legnagyobb tapsot akkor kapta a magyar miniszterelnök, amikor a gender ideológiájáról beszélt, és kijelentette, a nő az nő, a férfi az férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén. Az, hogy mennyire igazat mond, Dreher szerint mi sem bizonyítja jobban, minthogy Orbánt négyszer egymást követően megválasztotta a nép szabad és tisztességes választásokon. Ezt pedig a baloldali média gyomra nem veszi be, ráadásul az ellenzék reménytelenül rosszul politizál – állapítja meg. S ehhez hasonlókat ír 15 oldalon. Ezen a nyomvonalon haladva mi sajnos nem tudunk több időt szentelni rá.

Washingtoni Christian Post is tudósított Orbán dallasi beszédéről, kiemelve azt a tételmondatot, miszerint keresztény vallású ember nem lehet rasszista. De sajnos arra nem tért ki, hogy mitől igaz ez a tételmondat, mert az első megállapításból nem következik a második akkor, ha valaki mégiscsak rasszista kijelentéseket tesz. Kérdés továbbá, ha valaki rasszista kijelentéseket tesz, akkor aligha keresztény. Kiemelte még azt a kisebbségre rendkívül sértő mondatot is az írás, miszerint ’kevesebb transzvesztita férfit és több Chuck Norrist'.

Az NBCNEWS szerint az önmagában sokat elárul a CPAC és Orbán viszonyáról, hogy kik szólaltak fel a rendezvényen. Sorolja a szélsőséges jobboldaliakat, illetve Steve Bannont, akit épp most találtak bűnösnek, miután nem ment el a január 6-i bizottság kongresszusi beidézésére. Akár több év börtönbüntetést is kaphat az ősszel az ítélethozatalkor. Az írás leszögezi, ennek a CPAC-nek semmi köze Reagan pártjához, Bush elnök pártjához, akik mind részt vettek annak idején a rendezvényen, mert nemcsak, hogy a republikánus párt szélsőségeseit vonultatta fel, hanem a perek sokaságában érintett Donald Trump híveinek seregszemléje volt.

Szabad Európa angol nyelvű szekciójában bukaresti keltezéssel olvastunk elemzést arról, hogy Orbán Viktor miként vásárolja meg a sportbefektetéseken keresztül a szomszédos országok magyarjainak szívét és lelkét a hatalomgyakorlás és befolyásszerzés ’soft’ eszközeivel. Csak Erdélyben 33 milliárd forintot fektetett be az elmúlt 6 évben. Július harmadik hetében pedig úgy járt ott háromszor is Orbán, hogy hivatalosan a román kormány meg sem hívta.

Moszkovszkij Komszomolec (Московский Комсомолец) újságban egy orosz felsőházi képviselő, Alekszej Piskov (Алексей Пушков) paradoxonnak tartja, hogy Orbán felszólal az orosz szankciók ellen az Európai Unióban, azonban megszavazza azokat. A konklúzió a részéről: ha az EU tagja vagy, akkor nem hozhatsz szabadon döntéseket függetlenül az EU-tól. Emellett a cikk külön kiemeli Orbánnak a Kossuth Rádióban is elhangzott mondatát, miszerint teljes tévedés, hogy az Ukrajnának küldött korszerű nyugati fegyverekkel meg lehet nyerni a háborút.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.