2022. augusztus 8., hétfő

ÓCSKA MELLÉBESZÉLÉS, POFÁTLAN HAZUDOZÁS ÉS RÖHEJES ALAKOSKODÁS HELYETT ÉRDEMES LENNE EZEKNEK A PSZEUDOKERESZTÉNYEKNEK OLYKOR-OLYKOR BELELAPOZNI A BIBLIÁBA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.08.


Aki a Bibliában nem csupán hitének forrását találta meg, vagy nem pusztán az ókori irodalom páratlan remekműveként olvassa, hanem történeti, nyelvészeti, néprajzi stb. forrásként is használja, az tudja, hogy hatalmas irodalom foglalkozik a bibliai fák és növények világával, azok valóságos és szimbolikus jelentésével. A Biblia legalább harmincféle fát ismer, így például a ciprust, a mandulafát, az ébenfát, a mirhát, a fűzfát, a cédrust, a platánt, a tölgyet, az akácot, a diófát, a kőrist, a nyárfát, a fenyőt, az eperfát, a lótuszfát, a gesztenyefát, az almafát, a datolyapálmát, a gránátalmafát, az olajfát és így tovább.
Hát nem csodás?
És bizony az ókorban keletkezett mózesi törvények már szigorúan tiltották, hogy ostrom idején az ostromlók kiirtsák az ellenség gyümölcsfáit (5Mózes 20,19). Máskor a boldog és bölcs embert olyannak nevezi a szöveg, mint a folyóvíz mellé ültetett fát, amelynek lombjai nem hervadnak (Zsoltár 1,3), a hőségben is lombjai zöldellni fognak, szárazság idején is gyümölcsöt terem, s eljön az idő, amikor a nép napjai a fák napjaival lesz egyenlő, s a fák az Örökkévalót dicsérik majd (Zsoltár 148,9).
Hát így irtsuk keresztény-államilag elrendelve a fákat, s erdőket!
Sokszor mondtam, most is megteszem: azok, akik percenként százszor hivatkoznak saját kereszténységükre, s ugyancsak százszor szólnak keresztény Európáról, keresztény Magyarországról, keresztény kormányról, keresztény oktatási rendszerről, keresztény családról, keresztény kultúráról, keresztény apáról és keresztény anyáról, keresztény gyógyításról és keresztény újságírásról, vagyis keresztény totalitásról, nos azok legalább egyszer végre beleolvashatnának a Bibliába, amely – még ha ezzel nincsenek is tisztában – saját hitük hagyománya szerint Isten kinyilatkoztatott szava.
Mert azt már tudjuk róluk, hogy ezek a felbőszült politikai Disneyland-reklámkeresztények legfeljebb a rossz tudásának fáját ismerik, arról falatoznak nap mind nap, ám az élet fájához semmi, de semmi közök sincs. Ők a pusztítás fáját imádják, reggeltől estig azzal paráználkodnak.
Viszont térjünk vissza a Biblia szövegéhez! Mit is mond még a fákkal kapcsolatosan? Például azt, hogy olykor királyokat és uralkodókat jelképeznek: így az egyiptomi fáraót, akinek hiába nyúltak magasra az ágai, hiába volt szebb Isten kertjének cédrusainál, gonoszsága miatt kivágják, ledöntik, gallyai letörnek, elmenekül mellőle a föld minden népe, elhagyják valamennyien, s letaszíttatik az alvilágba (Ezékiel 31,1-18).
Így hát nyugi, előbb-utóbb tényleg így lesz.
És ezért mondom: ócska mellébeszélés, pofátlan hazudozás és röhejes alakoskodás helyett érdemes lenne ezeknek a pszeudokeresztényeknek olykor-olykor belelapozni a Bibliába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.