2022. augusztus 14., vasárnap

KÉT HÓNAP ASZÁLYT SEMMILYEN NÖVÉNY NEM BÍR KI

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.08.13.


Az idei, szinte példa nélküli aszályhelyzet az egész magyar agráriumnak óriási veszteségeket okoz. Ha rosszabb minőségben is, gabonát még tudtak aratni a gazdák, de vannak olyan térségek az országban, ahol a kukorica és a napraforgó 80-100 százaléka megy veszendőbe. A kaszálók és gyepek is ijesztően gyenge hozamokat produkáltak, és emiatt az állattenyésztők is nehéz helyzetbe kerültek.


Túrkeve határában, az ország legkevesebb csapadékot kapott területén állunk. Az Alföldnek ennek a részén az elmúlt hét hónapban összesen 100 milliméternyi csapadék esett. Ennél még néhány sivatagi területen is több csapadék hullik éves összevetésben. Szőllősi Gábor egy szójaföldön – szóját persze hiába keresnénk, mert az sem került betakarítható állapotba – nyomja le a talajnedvesség-mérőjét. A felszínhez közel nullát mutat a műszer, 15 centiméternél is ugyanez a helyzet, víznek nincs nyoma. Bő harminc centi mélyen már 18-at mutat a mérőszám, de ezzel sem sokra menne egy növény, 25-27-es érték az, ami a növekedéshez szükséges nedvességet jelenti. Átlagos években ugyanitt 50-es telítettséget lehet mérni, mert jó, agyagos talajról van szó, mondja Szőllősi.

„Két hónap aszályt semmilyen növény nem bír ki. Amikor már a természetes vegetáció is kiszárad, a gyökerükkel hét-nyolc méterre lehatoló nyárfák is őszi levélhullásban vannak, akkor egy húszcentis gyökérzettel rendelkező termesztett növénynek zéró esélye van”

– állítja Szőllősi...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.