2022. augusztus 9., kedd

KINEK DOLGOZIK IDŐ TÁBORNAGY? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.09.


"Hadjáratában Putyin Oroszország két hagyományos háborús szövetségesére bazíroz: Idő tábornagyra és Tél tábornokra." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Politico amerikai portál európai kiadása – arról szóló beszámolójában, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a zaporizsjai atomerőmű elleni támadás nyomán az orosz nukleáris energiaiparral szembeni szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget – azt írja, hogy az ilyen jellegű szankciók problémát okozhatnak Magyarországnak, ahol a Roszatom új erőművet épít. De gondot jelenthetne a Roszatommal különböző vonatkozásokban – így például a nukleáris hulladék újrafeldolgozása terén - együttműködő franciák számára is.

Annak a tegnapi hírnek a kapcsán, hogy a Ryanair bíróságon keres jogorvoslatot a magyar hatóságok által az úgynevezett extraprofit-adónak az ügyfelekre történt áthárítása következtében rá kirótt bírság miatt, a Reuters azt írja: Orbán Viktor extraprofit-adója, amit a bankokra, biztosítókra, kiskereskedelmi láncokra, az energiaszektorra, a távközlési vállalkozásokra és a légitársaságokra rótt ki, arra az adórendszerre emlékeztet, amelyet 2010-es hatalomra kerülése után vezetett be a költségvetés kiigazítása érdekében. A vállalkozások eddig vonakodtak kihívást intézni az adóintézkedéssel szemben, a WizzAir azonban jelezte, hogy hosszú időt vesz majd igénybe, amíg a repülési ágazat visszatér a COVID-19-es járvány előtti jövedelmezőségi szintre, és hogy a szóban forgó adó késlelteti a turisztikai ágazat felépülését – emlékeztet a Reuters.

Most pedig nézzük Timothy Garton Ash brit történésznek a The Guardian című baloldali londoni lapban megjelent cikkét, amelynek fő állítása, hogy Putyin arra számít: a Nyugat politikai eltökéltsége elenyészik, mielőtt Oroszországnak elfogyna a tűzereje. A szerző szerint a demokráciák vezetőinek Ukrajna ügyében elhúzódó harcra – és kemény télre – kell felkészíteniük állampolgáraikat.

Az orosz-ukrán háború a brit történész értelmezésében tehát versenyfutás a nyugati demokráciák gyengülő politikai akarata és Vlagyimir Putyin diktatúrájának fogyó katonai eszközrendszere között, de nem sprintfutás, hanem maraton.

Hadjáratában Putyin Oroszország két hagyományos háborús szövetségesére bazíroz: Idő tábornagyra és Tél tábornokra – írja Garton Ash. Kitér arra, hogy az orosz vezető fegyverként használja az energiát, és hogy Putyin elemzése a Nyugatról arra enged következtetni, az idő neki dolgozik, mert a Nyugat szerinte dekadens, meggyengítette a multikulturalizmus, a bevándorlás, az EU posztnacionalizmusa, az LMBT-jogok hangoztatása, az ateizmus, a pacifizmus és a demokrácia - és így a Nyugat nem versenyképes az olyan katonai nagyhatalmakkal, amelyek ma is ragaszkodnak az Isten, haza, család régi szentháromságához. Vannak Nyugaton is, akik egyetértenek Putyinnal, akik belülről forgatják fel az európai egységet - folytatja a brit történész. Példaként hozza fel és botrányosnak nevezi Orbán Viktor minapi romániai beszédét arról, hogy a magyarok nem akarnak "kevert fajúak” lenni, és hogy rossz a Nyugat ukrajnai politikája.

A Nyugat szilárdságának kérdőjeleit illetően Garton Ash részletesen szól Olaszországról, ahol a szeptemberi választások valószínűsíthető nyertese, az Olasz Testvérek nevű párt. Ez közvetett utódja az 1946-ban megalapított neofasiszta pártnak, "de legalább támogatja a Nyugat álláspontját az ukrajnai háborút illetően” – fogalmaz a történész, és hozzáteszi: az Olasz Testvérek elképzelhető majdani koalíciós partnerei, vagyis Matteo Salvini Ligája és Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország mozgalma azonban korábban Putyin-párti volt, és nem lehet szilárdan számítani rájuk Ukrajnát illetően.

Garton Ash megemlíti azt is, hogy Németországban egy közvélemény-kutatás arra jutott, hogy a válaszadók 47 százaléka szerint Ukrajnának fel kellene adnia keleti területeit a béke érdekében. Timorthy Garton Ash szerint azonban az a legfontosabb kérdés, mit hoz novemberben az Egyesült Államokban az úgynevezett félidei választás. Ha azon jól szerepelnek Donald Trump hívei, ésa volt elnök ennek nyomán bejelenti, hogy újra kíván indulni a Fehér Ház megszerzéséért, akkor az nagy bajt hozhat az Ukrajna támogatását illetően eddig megmutatkozó kétpárti konszenzusra nézve.

Garton Ash szerint ha a Nyugat szilárdan kitart eddigi irányvonala mellett, akkor Idő tábornagy neki dolgozik.

Végül megemlítek egy alapvetően szintén az ukrajnai háborúról szóló, de a napi sajtó szintje fölé emelkedő írást, amely a Die Zeit német magazin honlapján jelent meg Schein Gábor író tollából, Az ellenállás kapujában címmel. A terjedelmes szöveg jellege nem alkalmas arra, hogy egyfajta tartalmi összefoglalót adjak belőle. Álljon itt inkább csak egy rövid kiragadott idézet – az eredeti magyarból németre fordított szöveg botcsinálta visszafordításában.

"Magyarország miniszterelnöke minden katonai segítséget megtagad Ukrajnától, és akadályozza az agresszor szankcionálását. Bejelentik, hogy az az ország, amelynek az állampolgára vagyok, 500 liter misebort küld a háború sújtotta szomszédos országba. A cinizmusnak ez a mélysége borzalommal tölt el. Az ezen alapuló nemzeti önzés programja, az állandó áldozati szerepben való láttatás mögött valójában öngyűlölet húzódik meg. Magyarország menthetetlenül belesüllyedt évszázados hazugságaiba.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.