2022. augusztus 18., csütörtök

LOMBIKTÖRTÉNETEK: ILYEN AZ ÁLLAMOSÍTOTT RENDSZER BELÜLRŐL

TELEX
Szerző: ÁCS BORI
2022.08.17.


Idén nyáron, hosszas előkészítés után államosították a hazai meddőségi klinikákat. Egy elképesztően bonyolult és érzékeny folyamat komplikált rendszere vált ezáltal még leterheltebbé – legalábbis így tűnik annak alapján, amit három, az utóbbi években kezelésekben részt vevő nő mesélt el a Telexnek. Beszámolóikból kiderül, milyen volt végigmenni a folyamaton, miért egyedi minden eset, és mennyit számíthat minden egyes szó, gesztus, érzés és apró információmorzsa a sikerben – vagy épp sikertelenségben. Az államosított rendszer annyira túlterhelt, hogy egyre többen próbálkoznak inkább külföldön.

Korábbi összefoglalónkban megmutattuk, mi történt hivatalosan a magánklinikákkal az államosítás során, most azt próbáljuk megérteni, hogyan nézett ki mindez belülről, páciensként megtapasztalva az átszervezést, és egyáltalán, hogyan élik meg a nők a lombikprogram bonyolult folyamatát. Érintettekkel beszélgetve többek közt az alábbiak derültek ki:

- A meddőségi kezelésekben részt vevők élete gyakran egészen átalakul. Ahhoz, hogy tudatosan járják végig ezt a nehéz utat, elképesztő mennyiségű szaktudásra van szükségük, rengeteg olyan információt, szabályt, vizsgálatot és gyógyszeres kezelést kell megérteniük, amit egy átlagember tudástára nem tartalmaz.

- Egy meddőségi kivizsgálás, illetve az azt követő inszemináció és/vagy lombikprogram olyan összetett folyamat, amelyet egy orvoscsapat úgy tud hatékonyan végigkísérni, ha rengeteg időt szán a pácienssel folytatott beszélgetésre, erre azonban sok mindentől – az orvos leterheltségétől, hozzáállásától stb. – függően nem mindig van lehetőség. A protokollok, folyamatok klinikánként és orvosonként teljesen eltérők, néha ezért is nehéz követni, mikor mi a hatékonyabb lépés, döntés.

- Bár az államosítással maga a beültetés és a lombikeljárás ingyenes, rengeteg azt megelőző vagy a kudarcokat esetenként magyarázó, a továbblépést segítő vizsgálat nem államilag finanszírozott. A siker pedig sok esetben épp ezeken múlik.

- A rendszerbe kerülő nők emiatt sokszor Facebook-csoportokba tömörülve adják át egymásnak a tudást, itt támogatják lelkileg és segítik információkkal a másikat. A tapasztaltabbak kívülről ismerik az összes betűszót, rövidítést, megelőző műtétet, orvosnevet, gyógyszert. Leleteket elemeznek, esélyt latolgatnak, igyekezettel helyettesítik mindazt, amire, úgy látszik, a rendszernek nincs mindig ideje és ereje...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.