2022. augusztus 22., hétfő

MÁIG KELL VÁLASZOLNI A JOGÁLLAMI FELTÉTELEKRŐL SZÓLÓ LEVÉLRE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.22.


Emmy-díjra jelölték a magyar politikai helyzetről készült videót, amiben egy Fidesz-szavazó azt mondja, akinek nem tetszik Magyarország, menjen külföldre! Kilátástalanság szempontjából afrikai országok közé csúszott az ország, ahol nagy a kilátástalanság, de Orbánnak nem kell nagy tömegektől félnie. Még mindig a fajvédő beszéd a téma Amerikában. Ma jár le a határideje, hogy a kormány választ adjon Johannes Hahnnak a jogállami feltételek teljesítéséről. Nemzetközi lapszemle.

Jordan Klepper a választások idején egy pörgő dokumentumfilmet készített Magyarországról vicces kérdésekkel megspékelve, majd részt vett a Budapesten tartott CPAC amerikai republikánus konferencián is. A Magyarország a demokráciáért című 24 perces kisfilmjét Emmy-díjra jelölték. Ebből az alkalomból interjút adott az Award Radar (Díj radar) amerikai lapnak is. A videóban orbánistákat és ellenzékieket szólaltatott meg, előbbiek közül jópáran Amerikát, sőt Bident is hibáztatták, amiért az oroszok kirobbantották a háborút. Egy fiatal lány pedig azt mondja, hogy akinek az LMBTQ-közösségből nem tetszik Magyarország, az boldoguljon inkább külföldön.

Az ellenzéki tüntetőkkel beszélgetve a rendező nyelvleckét is vett, és megjegyezte , Amerikában is bőven vannak „ilyen – s.ggnyaló’ emberek. Az Award Radar interjúban megdicsérte a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt, Kovács Zoltánt, mert az ajtaja nyitva állt előtte. Róla megállapította, hogy okos, és ő az, aki ügyesen forgatva a szavakat Orbánról visszafogott képet fest a nemzetközi sajtóban.

Klepper bemutatta az ország másik arcát is, amelyben sokan Ukrajna pártját fogják, segítenek is a menekülteknek. Például Hajós Andrással kiment a Keletibe, aki elmesélte, ukrán menekülteket is szállásolt.

A töretlen akaraterejű és makacs Orbán Viktornak most a gazdaság törvényeivel és az infláció miatti elégedetlen tömegekkel kell megbirkóznia – írja a magyar gazdasági és politikai helyzetről a New York Times, amely hosszas elemzésében elsőként Bod Péter Ákost szólaltatja meg, aki szerint a valóság bekopogtatott Orbán ajtaján. A Nemzeti Bank egykori elnöke szerint Orbán mostanra elérte, hogy a kilátástalanságot tekintve Magyarország valahol Botswana és Tobago közé sorolható.

Az energiaárak miatt is elégedetlen tömegek azonban aligha jelentenek fenyegetést a kormány számára, hisz választások csak 2026-ban lesznek. Egy falusi keresztényasszony úgy fogalmaz, Isten végre bünteti a kormányt, és ő abban bízik, Orbán nem kap az Uniótól pénzt arra, hogy elverje.

Bokros Lajos tipikus szocialista gazdaságpolitikának nevezi azt, amit Orbánék csinálnak. A Ryanair főnöke, Michael O’Leary, annyira fel van háborodva az extraprofit adó miatt, hogy megígérte, a gazdaságfejlesztési miniszternek elküldi a Közgazdaságtan hülyéknek című könyvet. Az újság három minisztertől és Orbántól is interjút kért, de még csak válaszra sem méltatták.

Az orosz Nyezavíszimaja gazéta azt írja, hogy ma, augusztus 22-én jár le a határideje annak, hogy a kormány választ adjon Johannes Hahnnak a jogállami feltételek teljesítéséről, azaz a közbeszerzések megreformálásáról, az ügyészség befolyásának felszámolásáról és a bírói függetlenség biztosításáról. Gennagyij Petrov többek között azt is írja, hogy Orbán Viktor Brüsszelben az orosz szankciók tárgyalásakor mindig igyekszik valami kedvezményt kicsikarni az Uniótól, amit sokan egyszerűen csak zsarolásnak neveznek.

Hahn uniós biztos egy korábbi levelében megírta, amennyiben az Orbán-kormány a feltételeknek nem felel meg, akkor következnek a szankciók, amiről már nem szükséges egyhangú szavazás, a 27 tagországból 15 igenje is elég hozzá. Navracsics Tibor miniszter optimizmusát a nyugati sajtó nem osztja, állapítja meg az orosz újság, különösen Orbán tusványosi kevert fajokról szóló elméletének ismeretében.

Az észak-dakotai InForumban Joan Brickner Orbán fajelméletét helyezi politikai kontextusba, és megállapítja, hogy a faj fogalmának sokkal inkább társadalmi, mintsem tudományos meghatározása létezik, és Isten sem tett különbséget az emberi fajok között. Brickner szerint az a legszomorúbb, hogy Orbánt éljenezték Dallasban a republikánusok.

A kárpátaljai filmrendező és eco-aktivista, Dmitrij Ljasuk Tiszáról készült fotója kereng a neten. A szerző elmesélte, hogy ahol rendszeresen úszik, ott bokáig ért most a víz, és most sajnálkozik, vajon képesek-e a madarak túlélni ezt a természeti katasztrófát. Inkább az érdekes a World Nations News portálján megjelentek között, hogy új filmet forgat hazánkban a rendező, Emberi kéz teremtette paradicsom címmel.

ITT HALLGATGHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.