2022. augusztus 19., péntek

MŰKÖDIK A TRUMP-FÉLE KIÁTKOZÁS ÉS ÁLDÁS, DE MÉG KÉRDÉSES, HOGY EZ ÁRT VAGY HASZNÁL

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.08.19.


- A novemberi amerikai félidős választásokat megelőző előválasztásokon sorra buknak el a Donald Trump exelnökkel szembeszegülő republikánus politikusok, miközben az exelnök által támogatott, gyakran politikai újoncnak számító kihívók számos fontos versenyben tudtak győzni.

- A párt kongresszusi jelöltjei között jelentős és növekvő számban vannak, akik átvették azt a trumpi hazugságot, amely szerint a demokraták elcsalták a 2020-as elnökválasztást.

- A szélsőséges jelöltek feltörését a demokraták is pénzelik, akik azt remélhetik, hogy a radikálisok előtérbe kerülése javítja majd az esélyeiket a félidős választáson november elején.

- Bár ez sokak szerint veszélyes taktika, a trumpista jelöltek az aktuális felmérések szerint kulcsfontosságú államokban bukhatnak, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Demokrata Párt megtartsa az irányítást a szenátus felett.

Liz Cheney wyomingi képviselő a gyakran George H. W. Bush elnökségének legbefolyásosabb szereplőjeként és az iraki háború kirobbantójaként ábrázolt Dick Cheney lányaként a republikánus pártelit oszlopos tagja, a Bush és Cheney alatt domináns neokonzervatív szárny zászlóvivője, aki 2019 és 2021 között a republikánusok képviselőházi frakciójának harmadik embere volt.

A legtöbb kérdésben nem igazán lógott ki a pártból. Donald Trump elnöksége alatt a kongresszusi szavazások 93 százalékában az elnök álláspontjának megfelelően szavazott, míg az erősen konzervatív Heritage alapítvány összesítése szerint politikai karrierje egészét tekintve 74, az aktuális kongresszus alatt 79 százalékban voksolt úgy, ahogy az agytröszt szerint egy rendes konzervatív embernek szavaznia kell. A kongresszusi képviselők ideológiai állását megbecsülő független Govtrack szerint Cheney ideológiai szempontból a Republikánus Párt közepén helyezkedik el, nem tekinthető mérsékeltnek, de radikálisnak sem párttársaihoz képest.

Normális esetben ilyen háttérrel nem jelent gondot megtartani az ember képviselőházi székét, kiváltképp a kőkonzervatív Wyomingban, ahol a Demokrata Párt labdába sem rúg. Liz Cheney-nek ugyanakkor mégsem sikerült a dolog: a republikánus jelöltségért rendezett előválasztáson rendkívül súlyos, 37 pontos vereséget szenvedett kihívójától, Harriet Hagemantól, így utóbbi indulhat a novemberi kongresszusi választásokon, és minden bizonnyal ő ülhet majd be az amerikai törvényhozás alsóházába jövő januárban Wyoming képviseletében. (A képviselőház tagjait kétéves ciklusokra választják, és a hat évre választott szenátorok harmadáról is kétévente voksolnak Amerikában.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.