2022. augusztus 19., péntek

SKÓCIÁBAN, ÚJ-ZÉLANDON ÉS KENYÁBAN AZ ÁLLAM KÜZD A MENSTRUÁCIÓS SZEGÉNYSÉG ELLEN, MAGYARORSZÁGON A CIVILEK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.08.19.


Skóciában hétfőtől minden menstruációs terméket ingyenessé tett az ország vezetése az oktatási intézményekben és az önkormányzatoknál, hogy biztosítsa a tamponokhoz és a betétekhez való könnyebb hozzáférést. A skót kormány hivatalos közleménye szerint 2017 óta közel 27 millió fontot fordított a törvény előkészítésére és az ellátás zavartalan biztosítására, míg a diákok ellátására idén és jövőre összesen 3,4 millió fontot különít el az állami költségvetésből.

Bár Skócia a világ első országa, ahol törvény garantálja a menstruációs termékek ingyenességét minden rászorulónak, a világ számos országában történtek már lépések a menstruációs szegénység felszámolására. A menstruációs méltóságot alanyi jogon biztosító skót jogszabály nyomán már készül a törvény Dél-Koreában és Új-Zélandon is; Franciaországban egymillió euróval támogatja a kormány azt a programot, amely 31 iskolában igyekszik ingyenessé tenni a hozzáférést; számos országban csökkentették vagy eltörölték az úgynevezett tamponadót; Spanyolországban és néhány délkelet-ázsiai országban pedig a menstruációs szabadság bevezetése is napirendre került, vagy már el is fogadták.

Magyarországon az efféle intézkedések egyelőre váratnak magukra – civil szervezetek kampányai és programjai igyekeznek megadni a menstruációs méltóságot mindenkinek.

Világszerte megoldatlan probléma többszáz millió nőnek

A havi vérzéssel kapcsolatos egyenlőtlenségekre használt gyűjtőfogalom, a menstruációs szegénység, vagyis a higiéniás és egészségügyi termékekhez, a megfelelő menstruációs oktatáshoz, vécékhez, kézmosókhoz és a keletkező hulladék megfelelő kezeléséhez való hozzáférés világszerte égető probléma. Az UNICEF szerint havonta 1,8 milliárd ember menstruál, és közülük a hozzáférési problémákon felül rengetegen érzékelik a menstruáció körüli tabuk miatti kirekesztést vagy kirekesztődést is. Vannak olyan becslések, amelyek szerint körülbelül 600 millió ember privilégiuma a megfelelő higiénia a havi vérzés idején, és 1,2 milliárd ember él menstruációs szegénységben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.