2022. augusztus 9., kedd

NEM ERRE A JÚLIUSRA VÁRTAK A BEFEKTETŐK - MEDDIG EMELKEDHETNEK MÉG AZ ÁLLAMPAPÍR-PIACI HOZAMOK?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.08.09.


Júliusban szerte a világon újabb jegybanki kamatemelésekkel folytatódott a küzdelem a növekvő infláció ellen. Itthon az MNB kétszer is nagyot emelt, hogy kordában tartsa a forint gyengülését. A hazai állampapír-piaci hozamok elszálltak, ami kellemetlenül érintette a hosszúkötvény-alapokba fektetőket. A rövidkötvény-alapok vegyesen teljesítettek.


Nemcsak nálunk kell megküzdeni az újabb és újabb csúcsot döntő inflációval, hanem szerte a világon is ezzel küzdenek. Az Amerikai Egyesült Államokban újabb negatív meglepetés jött júliusban: kiderült, hogy a májusi 8,6 százalékos inflációs csúcsot meghaladó mértékű, 9,1 százalékos lett a júniusi infláció. A rövid hozamok megugrottak, és még az is felmerült, hogy a július végi Fed-ülésen akár 100 bázispontos lesz a kamatemelés. A Fed aztán a hó végén 75 bázisponttal a semlegesnek tekintett 2,25-2,50 százalékos sávba emelte irányadó kamatát. Jerome Powell Fed-elnök jelezte, hogy az adatoktól függően jöhet még hasonlóan nagy emelés, mivel az infláció letörése az elsődleges cél. A kétéves amerikai hozam 7 bázisponttal csökkent, és 2,89 százalékon zárt, a tízéves 37 bázisponttal csökkent 2,65 százalékig. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

Az Európai Központi Bank a határozottabb lehetőséget választva egy lépésben maga mögött hagyta a negatív irányadó kamatot, 50 bázisponttal 0 százalékra emelve. A kamatemelést követő sajtótájékoztató óvatos hangvételű volt, az euró-zóna gazdasági kilátásainak kockázatát hangsúlyozta, és kétségeket ébresztett arról, hogy a szeptemberi ülésre várt 50-75 bázispontos kamatemelést végrehajtja-e az EKB. A tízéves német hozam 52 bázisponttal 0,81 százalékra esett vissza. A hónap egészében az országfelárak nem változtak jelentősen, az olasz kivételével: a tízéves olasz hozam csak 25 bázisponttal csökkent, így 3,01 százalékon zárt, a 2-3 éves hozamok egyenesen emelkedtek 18-19 bázisponttal, miközben a német kétéves hozam 37 bázisponttal 0,26 százalékra esett. Az euró a dollárral szemben a hónap közepére a paritásig süllyedt, innen fordult, de a hónapot így is 2,5 százalékos gyengüléssel zárta – írja az OTP Alapkezelő a havi portfoliójelentésében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.