2022. augusztus 20., szombat

ORBÁN SZENT ISTVÁNNAL SZEMBEN A NYUGATTÓL VALÓ ELSZAKADÁST KÉSZÍTI ELŐ - MIT JELENTHET, HOGY EDDIG FUTBALLNEMZET VOLT A MAGYAR, MOST MÁR KATONANEMZET?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.19.


Az előző átkoshoz hasonlóan, meg kell tanulnunk a sorok között olvasni, hogy megértsük, mit akarnak mondani az ország urai, mire akarják felkészíteni a lakosságot. A hangsúlyok látványosan eltolódtak a stadionokról a hadsereg fejlesztésére, a retorika ennek megfelelően harcias, és burkoltan háborús konfliktusban való részvételre készíti fel az egykori futballnemzetet, amely most már inkább katonanemzet, nem futballnemzet, ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi hadügyminiszter elmondta a nemzeti ünnep alkalmából.

Az is sokat elmond, hogy egy olyan országban, ahol a propaganda a nemzeti fő termék, a nemzeti ünnep előtt egy nappal a hadügyminiszter nyilatkozik, és az ő szövegeit terjesztik.

Katonanemzetnek olyan országot neveznek a vezetői, amely tudatosan háborúra készül, és arra készíti fel az ország polgárait is. Nincs ésszerű magyarázat arra a haderőfejlesztési programra, amit Szalay-Bobrovniczky Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programjának nevezett. A NATO buzdítja a tagjait arra, hogy a haderőre megfelelő pénzt fordítsanak, fejlesszék, kvótákat is előír, amit általában a tagállamok nem tartanak be, mert az amerikai haderőre bíznak mindent, ha baj van. De a magyarok túlteljesítenek, és nem a NATO-t akarják ezzel erősíteni, ellenkezőleg.

Szalay-Bobrovniczky homályosan, de azért érthetően azt mondta, hogy Magyarországnak el kell fordulni a Nyugattól, a NATO-tól és önálló haderőt kell felépítenie. Ezt mondta: “Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát.” Mint ismert, Szent István idejében az elágazást az jelentette, hogy a nyugati vagy a keleti ortodox államokhoz csatlakozik, Szent István pedig a Nyugathoz való csatlakozást választotta. Az ország a rendszerváltás után ezt a választást megismételte, belépett az EU-ba.

Ez a mondat azonban azt jelenti, hogy Orbán fordított irányba akarja vinni Magyarországot, Szent Istvánnal szemben a Nyugattal való szakítást, s a Kelethez való csatlakozást készíti elő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.