2022. augusztus 16., kedd

POKOL GERGŐ: AMI ZAPORIZZSJÁBAN TÖRTÉNIK, AZ EGY ŐRÜLET

HIRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.16.


Egy háborúban sok minden előfordulhat, amit egy magamfajta békés szakember nehezen tud elképzelni – mondta a Hírklikknek a Magyar Nukleáris Társaság elnöke. Pokol Gergő úgy fogalmazott, azt hitte, olyan a világon nincs, hogy esetleg elkezdik lőni a zaporizzsjai atomerőművet. Ez olyan bűncselekmény, amit egyik állam sem engedhet meg magának. A BME Nukleáris Technikai Intézet egyetemi docense hozzátette: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAŰ), feladata lenne többek között az is, hogy minden körülmények között segítse a nukleáris létesítmények biztonságának fenntartását. Az, hogy őket nem engedik oda, nagyon komoly probléma. Egy ilyen háborús szituációban az is bűn, ha nem engednek oda egy nemzetközi szervezetet, amelynek tagjai pártatlanul meg tudnák ítélni, mi zajlik abban az atomerőműben.


- Nukleáris katasztrófától tart az EU és az USA is, sok ország, köztük még Magyarország is felszólította Oroszországot, hogy vonja ki erőit a zaporizzsjai atomerőműből. António Guterres főtitkár szerint közel a nukleáris katasztrófa, ezért arra kérte a háborús feleket, hogy fejezzék be a támadásokat Európa legnagyobb atomerőművénél. Mennyire súlyos a helyzet az atomerőműnél?

- Én nukleáris szakember vagyok, ezért az olyan kifejezés, mint a nukleáris katasztrófa, számomra puha fogalom abból a szempontból, hogy mit hívunk katasztrófának, mit nem. A zaporizzsjai atomerőműnek elég jól ismerjük a technológiáját, ez egy nyomottvizes erőmű, ami eleve kizár bizonyos típusú katasztrófákat. Olyasmi probléma, mint Csernobilban volt, hogy „megszalad” a reaktor, ennek hatására gőzrobbanás következik be, és ezután a zóna sok ideig ég, itt nem következhet be, mert nincs benne olyasmi, ami égjen. Ez egy vízmoderátoros reaktor, a víz meg nem ég, hanem elpárolog. Ha elpárolgott a moderátor, akkor leáll a maghasadás. Ilyen szempontból megnyugodhatunk. Ugyanakkor a fukushimai atomerőmű megmutatta, hogy nyomottvizes reaktorokban is lehetnek komoly problémák. Ezeknek az időbeli lefolyása általában sokkal lassabb, mint a csernobili katasztrófáé volt, több idő van beavatkozni. Ám, ha a beavatkozás lehetőségei korlátozottak, akkor ez igenis jelenthet problémát, és okozhat komoly nukleáris balesetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.