2022. augusztus 18., csütörtök

SAJTÓAMNÉZIA

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.18.


Sok van, mi csodálatos, de az emberi feledékenységnél nincs semmi csodálatosabb – mondaná ma Szophoklész, és mondom én helyette. Hozzátenném: a magyar sajtó amnéziája még az átlagos emberi feledékenységnél is meghökkentőbb: hiszen az ember mégis illik emlékezzen arra, amit leírt, vagy ha nem emlékszik, meg kell legyen a saját archívumában.

De a magyar sajtóban úgy tűnik, ez nem érvényes. Kezdjük azzal, hogy a Washington Post tegnapelőtt hatalmas, (vagyis igen terjedelmes) tényfeltáró írást közölt az ukrajnai háború hátteréről. Nem látok bele a szerkesztők fejébe, meg nem mondhatom, mi volt vele a szándékuk, szerintem talán épp az emlékeztetés, arra kiválóan alkalmas is az írás, meg dokumentációnak, mert kiváló kronológiát ad az eseményekről, de új dolgokat nem tudtunk meg belőle. Nem is lehetett volna nagyon komoly újdonságokat előásni, a folyamatok nyilvánosan zajlottak, időnként még a titkosak is – szóval, bátorság kell ahhoz, hogy az írás kapcsán a szakma előadja a meglepett gyakornokot, akinek ezek a hírek újak.

De ez a bátor emberek szakmája, bár az is lehet, hogy csak a pillanatnak élőké. A teljes kormánysajtó és a függetlenek jó része is előadta azt, hogy „szenzációk derültek ki”, örök kár, hogy ezekről a szenzációkról már régóta tudtunk. Lássuk a hazai sajtóvisszhangot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.