2022. augusztus 11., csütörtök

SOK IDŐS MAGYAR EGÉSZSÉGE RÁMEGY A REZSIEMELÉSRE, VAN, AKI NYUGDÍJ ÉRKEZÉSE ELŐTT MÁR NEM SZED GYÓGYSZERT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.08.11.


Már majdnem öt százalékos nyugdíjemeléssel adós az Orbán-kormány az időseknek, akiket hatványozottan sújt az élelmiszerek drágulása.

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki lapunknak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva tagszervezeteiktől érkező beszámolók alapján

egyre több olyan idős emberről tud, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot.

Ha tovább emelkedik az infláció és nőnek a rezsiköltségek, az ő egészségük biztosan romlik, sokan szenvednek el egészségkárosodást, sőt úgy látja, nem túlzás kijelenteni, hogy sokan indokolatlanul korán halnak majd meg.

Az elmúlt húsz év legmagasabb nyugdíjas inflációs adatát közölte a héten a KSH. A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, mindössze egy tized százalékkal magasabb az általános inflációs adatnál. Ugyanakkor már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár drágulást mértek, a lakosság pedig ennél is magasabbnak érzi az árak emelkedését. Mivel az alacsony nyugdíjjal rendelkezők többnyire alapvető élelmiszereket vásárolnak, a társadalomnak ez a csoportja legalább 35 százalékos drágulást érzékel, sőt, Katona Tamás közgazdász ennél is magasabb értékekkel számol. A KSH volt elnöke szerint júliusban 37 százalékon volt, ma pedig már 40-45 százaléknál jár a tej, kenyér és még néhány alaptermék árának emelkedése.

Az eltérés oka, hogy a statisztikai hivatal mindig a két évvel korábbi fogyasztási szokásokat rögzítő nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolja a vásárlóérték romlását. A Szegedi Egyetem professzora arra emlékeztet, hogy

eddig elfogadható volt a vélekedés, amely szerint két év alatt nem változik meg erőteljesen a fogyasztás szerkezete, de ez most nem igaz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.