2022. augusztus 11., csütörtök

SORRA SZÁRADNAK KI A KUTAK AZ ORSZÁGBAN, ÉS NEM EGYSZERŰ ÚJAKAT FÚRNI HELYETTÜK

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2022.08.11.


Az ország legkülönbözőbb pontjairól futottak be mostanában olyan információk hozzánk, hogy idén az aszály miatt sok kút kiszáradt, ezért újakat kell fúratni. Megkérdeztünk kútfúró cégeket, szerintük is jóval több megrendelő és érdeklődő van idén, mint korábban, de azt is tapasztalják, hogy vannak, akiket nemcsak az aszály, hanem a vízkorlátozásoktól, vízdíjemeléstől és a háborútól való félelem is motivál. Nagy gond azonban, hogy a sok illegális fúrás miatt egyszerűen nem lehet tudni, pontosan mennyi kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették. Sajnos nem egészen igaz a sztereotípia, hogy extra gazdag vízkészleteken ül Magyarország – ráadásul ez a berögződés pont az ellen hat, hogy az emberek megfontoltan bánjanak az értékes vízzel.


Rég nem látott aszály van idén Magyarországon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye alapján 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A Duna és a Tisza vízgyűjtő területein a januárjától július végéig terjedő időszakban az éghajlati átlaghoz képest 25%-os, illetve 31%-os csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89%-a hiányzott. A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, az idei esztendő első 7 hónapja ezt a hiányt csak tovább növelte – írta az OVF. A folyók, tavak vízállása rekordalacsony vagy aközeli, a patakok kiszáradnak, operatív törzs alakult az aszályveszélyhelyzetre.

Mindezek mellett az utóbbi időben az ország több részéből is eljutottak hozzánk olyan információk, hogy évtizedek óta meglévő kutak száradnak ki, és sok pénzért újakat kell fúrni helyettük. Több kútfúró céget is megkérdeztünk, és egyöntetűen arról számoltak be, hogy sokkal több munkájuk van az elmúlt évekhez képest. Volt, ahol azt mondták, új gépeket szereztek be, új embereket vettek fel, de így se győzik a sok megrendelést...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.