2022. augusztus 22., hétfő

SZIMBOLIKUS POLITIKAI GESZTUS?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.21.


Aki egy kicsit is ismeri a politológia nemzetközi irodalmát, annak közhely, hogy egy szimbolikus politikai gesztusnak olykor sokkal nagyobb a súlya és hatása, mint egy-egy politikai tettnek, cselekedetnek.
Vajon milyen felmérésből tudhatta a honvédelmi tárca, hogy tegnap kizárólag római katolikus és protestáns tiszteket avattak, zsidót egyet sem. Rákérdeztek? Felmérték? Urológiai vizsgálaton ellenőrizték? Antropológiai vonásokat azonosítottak be?
Kérdem ezt azért, mert a tegnapi eskütétel után kizárólag Berta Tibor katolikus tábori püspök és Jákob János protestáns tábori püspök mondott fohászt, ám tábori rabbi nem volt jelen. Persze szombat volt, ilyenkor rabbi nem is lehet jelen, de lett volna megoldás: például az, hogy a miniszter titkárságáról valakinek eszébe jut, s szól a tábori rabbinak, hogy ha már, akkor vessen papírra néhány mondatot, amit aztán egy írni-olvasni képes jelenlévő tagoltan felolvasott volna a helyszínen.
De senkinek sem jutott eszébe.
Szimbolikus politikai gesztus.
Mert hát van most ez az új honvédelmi nagytőkés vállalkozó, civilben és aprópénzért miniszter, akit kiszemeltek a miniszteri pozícióra, s érezhetően nagy gonddal kiválasztva, mert ilyen rövid idő alatt ennyi marhaságot, ócska giccset és múltba feledkezett anakronisztikus hülyeséget másnak nem sikerült összehordania, pedig hát…
Például ő mondta, hogy “köztudottan katonanemzet vagyunk” meg hogy “ha a polgárok meglátnak egy honvédtisztet, elismerő tisztelettel és szeretettel gondolják: ő a mi katonánk!" és így tovább, továbbá az ő utasítására találtatott ki, hogy “a katonai eskü felemelő voltát hangsúlyozva, kiemelkedőbb szerepet kap a történelmi egyházak fohásza".
Egyrészt egy vállalkozónak megengedhető, de egy miniszter tudhatná, hogy nincs semmilyen hivatalos, officiális jelentése, jogi relevanciája a “történelmi egyház” fogalmának: ez az igénytelen sajtó nyelvezete, szemben a “bevett egyházak” valós jogi jelentést tartalmazó fogalmával. Másrészt van katolikus tábori püspökség, van protestáns tábori püspökség és van zsidó tábori lelkészet.
Ez utóbbi van, de a tisztavatáson mégsincs?
Szimbolikus politikai gesztus?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.