2022. augusztus 8., hétfő

UDVARDI ATTILA: A JÖVEDELMEK SZŰKÜLNI FOGNAK, AZ BIZTOS - A LAKOSSÁG 30-40 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓT ÉRZÉKEL

JELEN
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2022.08.08.


Infláció, a rezsiszámlák növekedése, a hitelkamatok emelkedése, a KATA megváltoztatása – ezek a változások jelentősen növelik a háztartások kiadásait. Akinek van megtakarítása, vélhetően ki tudja majd fizetni a plusz terheket, akinek nincs, az arra kényszerül, hogy változtasson az életmódján, kevesebbet és a megszokotthoz képest mást fogyasszon. Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató igazgatója, aki a lakosság jövedelmével, fogyasztásával és megtakarításaival foglalkozik, azt mondta lapunknak: rengeteg a bizonytalanság, nem lehet tervezni, előre kiszámolni, hogy mire elég a fizetés.


A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 495 900 forint volt májusban, a reálkeresetek pedig 3,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az adatok azokra a munkavállalókra vonatkoznak, akiket teljes állásban, nyolc órában foglalkoztatnak. Mi van a többiekkel?

Ráadásul ez nem is egy teljeskörű mérés, mert csak az öt főnél többet foglalkoztatókra vonatkozik. Az ennél kisebb cégeknél alacsonyabbak a bérek. A költségvetési szektornak teljeskörű beszámolási kötelezettsége van, a nonprofit szervezetek adatai részben becslésen alapulnak, bár ezek súlya alacsony. A KSH által májusra publikált teljeskörű mérés szerint 481 600 forint a bruttó átlagkereset.

Vannak olyan vállalkozások, ahol évek óta nem történt béremelés. Mindenféle kényszerügyeskedéssel megoldják, hogy a kötelező minimálbéremelést végrehajtsák, de azt a többletet, amit kénytelenek voltak odaadni, elveszik a javadalmazások egyéb részeiből.

Erről felméréseink ugyan nincsenek, de az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy ez valódi jelenség. Ahol a béremelés rontja a cég jövedelmezőségét, veszélyezteti a működési biztonságát, mert éppen rosszak a kilátások a bevételi oldalon, vagy a világpiaci, ágazati trendek kedvezőtlenek, ott nyilván lépéskényszer van. Ilyenkor szokták például hat órába áttenni a foglalkoztatottat, csak hogy megtarthassák őket. Dolgozók nélkül ugyanis nehéz fenntartani a cég működését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.