2022. augusztus 8., hétfő

MILYEN LENNE A FIDESZ EURÓPÁJA?

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.08.08.


Hagyjuk most a magyar Országgyűlés Európa jövőjéről szóló határozatának demagóg körítését, nézzük csak a konkrét javaslatokat. Milyen Európát képzel el az országunk irányítására felhatalmazott kormánypárt?

„Az integráció nemzeti szabadságunk kiteljesedésének eszköze” – indokolják, hogy miért kell törölni a Szerződésekből (nagy kezdőbetűvel írva, Szerződéseken általában az Európai Unióról szóló Szerződést és az Európai Unió Működéséről szóló szerződést értjük, valójában ide tartozik az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó Szerződés is) az „egyre szorosabb egység” célkitűzését. Amellett, hogy ez a célkitűzés csak egy elvi nyilatkozat, amely ráadásul különböző nyelveken nem is annyira egyértelmű (az unió jogi dokumentumainak minden nyelvi változata egyformán hatályos, ami maga is a nemzeti önállóság szimbóluma, és okozott már apróbb bonyodalmakat), törlése azt jelentené, hogy vissza lehetne lépni az elért szintről. Hogy ezt hogyan képzelik el, nem tudható. A jelenlegi együttműködési szint egyszerű befagyasztása az újabb és újabb kihívásokat tekintve, eléggé paradox helyzeteket eredményezne. Ha pedig – miután minden újabb hatáskör átadása az uniónak egyhangú döntést igényel – azt képzelik, hogy ha egy tagállamnak egy együttműködési forma nem tetszik, azt máris vissza kellene vonni, akkor meg is ásták az EU sírját.

A nemzeti szabadság kiteljesedése a közösséggel szemben szintén súlyos kérdéseket vet fel. Az integráció ugyanis szükségszerűen a szabadság korlátozását jelenti. Ha csak azt fogadjuk el az integrációból, amivel szabadságunk nem csak nagyobb lesz, hanem még ki is teljesedik, akkor akár hozzá se fogjunk, reménytelen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.