2022. szeptember 8., csütörtök

A NER KORRUPCIÓELLENES HATÓSÁGA OLYAN, MINT AMIKOR A RÓKÁK ELLENŐRZIK A TYÚKLOPÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.07.


Ha az Európai Bizottság bedől annak, hogy az Orbán-rezsim létrehoz egy korrupcióellenes hatóságot, akkor semmit nem értenek az Orbán-rendszer működéséről. Magyarországon nem létezik egyetlen autonóm, független intézmény sem, amely ellenőrizné a kormányt. Mindez fordítva van. Ezek kirakatintézmények, amelyek a kormánytól függnek, és az önkényuralom irányítása alatt állnak, semmiféle önállósággal nem rendelkeznek. A korrupciót pedig azok irányítják, akik ezt a hivatalt létrehozzák és felügyelik. Kecskére bízzák a káposztát.

A másik szemfényvesztés az Orbán-rezsim által megszüntetett korrupcióellenes munkacsoport felállítása, amelyben a “kormánytól független civil szervezetek” is részt vehetnek, ami egy sóhivatal. A munkacsoport elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter által kinevezett minisztériumi vezető lenne, aki abban a minisztériumban dolgozik, ahol Varga Judit felügyelete alatt államtitkári szinten szervezték a korrupt végrehajtói munkát, s ezért az államtitkár tízmilliós kenőpénzeket kapott. Egy velejéig rohadt és korrupt rendszert működtettek, az ügyet elsimították, Varga a helyén maradt.

De ami igazán nevetséges, hogy ez a gittegylet annyit tehet, hogy javaslatokat készít “a kormányzati szereplőknek a korrupcióellenes fellépés hatékonyabbá tételére”. Mészáros Lőrinc országában, a miniszterelnök gázszerelőjének, vejének, lányának, apjának milliárdos üzletei mellett. Javaslattevő joga lesz a gittegyletnek abban az országban, melyben Rogán a saját embereinek oszt százmilliós megbízásokat. Ezek úgy szarják le ezeket a javaslatokat, nagyokat röhögve, hogy azt öröm lesz nézni. Ez a munkacsoport konkrét ügyekkel nem foglalkozhat, szankciókat nem vethet ki.

Ez a munkacsoport egy nevetséges gittegylet, aminek köze nem lesz a kormányzati szinten szervezett korrupcióhoz. A korrupcióellenes állami hatóságot pedig azok hozzák létre, azok irányítják, és azok ellenőrzik, akik a korrupciót szervezik. Ha az Európai Bizottság egy ilyen nevetséges, semmitmondó, átlátszó trükknek bedől, és azt gondolja, hogy ezzel Magyarország eleget tett a jogállami követelményeknek és a korrupcióellenes küzdelemnek, akkor ők a hülyék gyülekezete, akik megérdemlik, hogy egy fasiszta diktatúrába öntsék az európai adófizetőik milliárdjait, amely az életükre tör.

Ha Magyarországon komolyan vennék a független ellenőrzést, akkor nem a korrupciót irányító kormány ellenőrizné önmagát, hanem egyrészt belépnének az Európai Ügyészségbe, másrészt olyan kormánytól független hatóság jönne létre nyomozati jogkörrel, szankcionálási lehetőséggel, amilyen Magyarországon nincs, nem is lesz, nem is lehetséges, amíg Orbán önkényuralma létezik. Egy ilyen független hatósághoz az Orbán-rezsimnek kellene megszűnnie, mert annak lényege, hogy semmiféle független ellenőrző hatóság és intézmény nem létezhet, ne legyen, és nincs is.

Magyarországon az utolsó szálig felszámolták a fékek és ellensúlyok rendszerét, megszüntették a hatalmi ágak szétválasztását. Ezért a végrehajtó hatalomnak semmi kontrollja nincs, a végrehajtó hatalom kontrollál mindent, a másik két (a sajtóval együtt szimbolikusan a harmadik) hatalmi ágat is. Ez az Orbán-rendszer lényege. Megtartották formálisan a demokratikus intézményrendszer kereteit, de kibelezték azokat, minden önállóságuktól megfosztották. Orbántól függő pártkatonák hajtják végre azok utasításait, akiket ellenőrizniük kellene.

Ez az egész nevetséges bohóckodás és hazudozás csak arról szól, hogy Orbánnak kell a pénz, de semmit nem teljesít annak feltételei közül. Az Európai Bizottság nem dőlhet be ilyen hazugságoknak és szemfényvesztésnek, hogy a rókák ellenőrzik majd a tyúklopást. Magyarországon a korrupció a társadalmi működés alapja. Orbán kijelöli azok körét, akik megbízásokat, állami és uniós pénzeket kaphatnak, akik központi forrásokhoz, megrendelésekhez juthatnak. Saját gazdasági és üzleti klientúrája van, mindenki más elől elzárják a csapot, hogy minden a bandán belül maradjon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.