2022. szeptember 8., csütörtök

ELHUNYT ERZSÉBET KIRÁLYNŐ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.09.08.


96 évesen elhunyt II. Erzsébet. Ő volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója.


Csütörtök este, magyar idő szerint fél nyolckor jelentette be a brit királyi család a Twitteren, hogy elhunyt II. Erzsébet királynő.

A Buckingham-palota csütörtökön jelentette be, hogy II. Erzsébet orvosi felügyelet alatt van skóciai birtokán, a Balmorali kastélyban, mert orvosai aggódtak az egészségéért. A bejelentés után odautazott Károly herceg és felesége Kamilla hercegné, valamint a királynő másik három gyermeke, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd wessexi gróf, illetve unokája Vilmos herceg is. A királynő két nappal korábban a hagyományokkal szakítva nem Londonban, hanem a Balmorali kastélyban nevezte ki az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst.

rzsébet 1926-ban született. York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit király és Erzsébet királyné) elsőszülött gyermeke.

Édesapja 1936-os – fivére, VIII. Eduárd király lemondását követő – trónralépésével Erzsébet lett a trónörökös. Közfeladatok ellátására, és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig tartott. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Röviddel 18. születésnapja után a parlament kinevezte állami tanácsosnak, így apja távollétében elláthatta az államfői feladatokat.

19 éves korában megtanult vezetni, 21 évesen pedig bejelentette eljegyzését Philip Mountbattennel, akivel először nyolcéves korában, egy esküvőn találkozott. 1947. november 20-án összeházasodtak, 1948-ben megszületett első gyerekük, Károly walesi herceg, két évvel később pedig Anna brit királyi hercegnő. Amikor láncdohányos apja meghalt tüdőrákban, Erzsébet éppen Afrikában volt. Azonnal visszautazott Londonba, 1952. február 6-án elfoglalta a trónt, négy hónappal később pedig megkoronázták. 1066 óta minden koronázási ceremóniát a Westminster Abbey-ben tartanak, Erzsébet a 39. uralkodó volt, akinek itt került a fejére a korona.

Ő volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.