2022. szeptember 27., kedd

A NYELV PONTOSAN ÁRULKODIK HASZNÁLÓJÁNAK GONDOLKODÁSÁRÓL, ÉRZELMI ÉS INTELLEKTUÁLIS KONDÍCIÓJÁRÓL, SÚLYOS DEFICITJEIRŐL, AVAGY SZÁNDÉKAIRÓL, ELKÉPZELÉSEIRŐL

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.27.


Fogalmam sincs a sorrendről: Novák Katalin vajon előbb ölelgette-e Mel Gibsont, s utána ment el dr. Edith Eva Egerhez, avagy Edith Eva Eger meglátogatását követően sietett egy kiadós ölelkezésre a méltán antiszemita, zsidógyűlölő hírében álló Mel Gibsonhoz?

Ám azt az Edith Eva Egernél készített propagandavideón láttam és hallottam, hogy Novák Katalin kíséretének egyik tagja, aki laudálta a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett 95 éves holokauszt-túlélőt, azt találta mondani, hogy Edith Eva Eger „édesanyja gázkamrában hunyt el.”
Itt most két eset lehetséges: az egyik az, hogy a laudáló ember nem tud magyarul (ez a jobbik eset, s ez a legharsányabb nemzeti körökben rendre előfordul, mondhatni mindennapos), avagy tud magyarul, ám a nyelvi trükkel nem is Edith Eva Egerhez kívánt szólni, hanem a propagandavideóval megcélzott közönséghez.


Elhunyni „önmagunktól” szoktunk, saját magunk „okaiként”: az ok lehet betegség, de lehet az idős kor biológiai következménye.

A gázkamrában nem elhunytak az emberek (miként a srebrenicai tömeggyilkosságban, az összerombolt toronyépületekben, a Babij Jar-i mészárlásban, a Bataclan színházban, a nizzai kamionos terrortámadás során, a Kamenyec-podolszkiji „idegenrendészeti” eljáráskor, a bucsai tömegmészárláskor, a katyńi vérengzéskor sem, és hosszan sorolhatnám), szóval a gázkamrában nem elhunytak az emberek, ágyban, párnák közt, megbékélve a sorsukkal, idős korukkal vagy gyógyíthatatlan betegségükkel, esetleg szeretteiktől körülvéve, gyermekük vagy párjuk simogató kezeit érezve, tisztelők, barátok aggodalmától kísérve, avagy csendesen, elhagyatottan, rettentő magányban. Nem. A gázkamrában nem elhunynak az emberek, hanem emberi külsőt öltött szörnyetegek, gyilkológépek, a szervezett ölés bürokratái üzemi körülmények között, a maradék emberségüktől már korábban megfosztott, majd menetrendszerűen leszállított, sorstalanná tett áldozataikat, időseket és fiatalokat, öregeket és csecsemőket, magatehetetlen férfiakat és terhes asszonyokat a létező legkegyetlenebb módon meggyilkolják, kivégzik, lemészárolják.

A nyelv pontosan árulkodik használójának gondolkodásáról, érzelmi és intellektuális kondíciójáról, súlyos deficitjeiről, avagy szándékairól, elképzeléseiről. Bepillantást nyerhettünk tehát Novák Katalin környezetébe, sokkal pontosabban és őszintébben, mint akkor, amikor ablakot pucolt, vagy amikor fotókon a családtagjait mutogatta.

Egy ország nagy részét könnyen át lehet verni, ám a nyelvet meglehetősen nehéz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.