2022. szeptember 27., kedd

AZ IGAZI KÉRDÉS, HOGY MI LEGYEN A SOROZATOSAN JOGSÉRTŐ KÖVÉR LÁSZLÓ HÁZELNÖKKEL?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2022.09.25.


A parlament igazságügyi bizottsága, miközben áttekinti és kidolgozza a Lex Hadházy törvényjavaslatot, azzal is foglalkozhatna, hogy mi történjék abban az esetben, amikor a képviselő szeretne esküt tenni, de a házelnök ezt nem teszi lehetővé. Amit ugyanis Kövér László tesz, az teljesen jogsértő. Erre viszont ugyanúgy nincs szabály, sem a házszabályban, sem az országgyűlési törvényben, mint ahogy arra sem, hogy mi történik akkor, amikor egy képviselő önhibájából nem tesz esküt – mondta a Hírklikknek Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, akivel az eskütétel körüli viták tervbe vett szigorú szabályozásáról is beszélgettünk.


Az eskü körülményeinek szabályozása hova tartozik?

Valószínű, hogy nem a házszabályba, hanem az országgyűlési törvénybe akarják tenni. Viszont a tervezetben igen szokatlan az a szankció, amely szerint a mandátumát is elveszíti az, aki önhibájából nem teszi le az esküt. Nem árt ezt a területet rendezni, mert száz év múlva lehet, hogy lesz majd megint egy ilyen eset, de ez túl erős szankció lenne, ahelyett, hogy megegyezésre törekednének. Bár ez ugye a Hadházy ügyet nem érinti.

Nem?

Nem érintheti, mert ez már egy folyamatban lévő ügy, viszont jogszabályt a jövőre nézve hozunk. Hadházyra pedig az vonatkozik, ami most van hatályban, vagyis semmi.

Az, hogy el akarják venni eskütétel hiánya miatt valakinek a mandátumát, valójában kinek szól?

A mandátumvesztés a képviselőknek és a választóknak is szól. Ha valaki nagyon bojkottálni akar és semmi szín alatt nem akarja a munkáját végezni, vagy megbolondul, akkor erre lehet ez a végső szankció, de a Hadházyra nem, hiszen ő dolgozni akar, és szeretne esküt tenni, csak nem hagyják neki. Az alakuló ülésen még valóban nem akart, amit politikailag meg lehet ítélni – én például negatívan állok hozzá –, de most már akar, tehát lehetővé kell neki tenni.

Egy sokak által törvényesen megválasztott képviselőtől elveheti a mandátumát egy működést szabályozó törvény? A választási törvény és az országgyűlési törvény nem ütközik ilyenkor?

Itt valóban ütközik a két érdek. A választók akaratából van a parlamentben valaki, akinek viszont kötelessége a szabályok szerint eljárni, mert a választói azért küldték oda. Hadházy is vállalta, hogy dolgozni fog országgyűlési képviselőként. Ezért kell nagyon cizelláltan szabályozni ezt, mert elsősorban a választók akarata kell, hogy érvényesüljön, ők meg azt akarták, hogy a Hadházy bent üljön és dolgozzék az ő képviseletükben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.