2022. szeptember 29., csütörtök

AZ IGAZSÁGÜGY TÁRCA SZERINT MÁR RÉG ÁTADTÁK A 3-AS METRÓ PERIRATAIT AZ OROSZ FÉLNEK, A FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK ENNEK ELLENKEZŐJÉT ÁLLÍTJA

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2022.09.29.


Három év után tart itt a 14 milliárdos ügy.


Miért nem él törvényi felhatalmazásával az Igazságügyi Minisztérium a magyar adófizetők pénzének visszaszerzéséért az orosz Metrowagonmash cég ellen indított perben? – kérdezte Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, Budapest korábbi főpolgármester-helyettese a Népszava cikke nyomán Varga Judit, igazságügyi minisztert.

A politikus azt követően fordult a tárcához, hogy lapunk szeptember elején megírta: továbbra sem kezdődhet el az orosz metrókat leszállító Metrowagonmash-sal (MWM) szemben 2019-ben indított, 14 milliárd forintos téttel bíró per, mert az alperes, az orosz fél még a periratokat sem hajlandó átvenni. Minderről Gy. Németh azért a tárcát kérdezte, mert – miként arra emlékeztetett is – a kézbesítési akadály elhárítása a magyar Igazságügyi Minisztérium feladata lenne. Ehhez képest a Fővárosi Törvényszék szeptember elején azt közölte lapunkkal: „Az elmúlt fél évben a bíróság a keresetlevél és mellékleteinek kézbesítésével kapcsolatban két eltérő tartalmú választ kapott az alperestől, amelyből nem állapítható meg a szabályszerű kézbesítés megtörténte, ezért a bíróságnak ismételten meg kell kísérelnie a keresetlevél és nagy számú mellékleteinek kézbesítését”

Ennek viszont most pont az ellenkezőjét állította a Gy. Németh Erzsébetnek választ adó igazságügyi tárca.

„A külföldi kézbesítésekkel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium a jogszabályból fakadó kötelességeinek maradéktalanul eleget tett”


– írta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormánypárti politikus szerint a Fővárosi Törvényszék immáron három alkalommal kereste meg a minisztériumot az eljárás iratainak az alperes részére történő kézbesítése miatt, a minisztérium pedig mind a három esetben jogsegélykérelemmel továbbította a kézbesítendő iratot az orosz Igazságügyi Minisztériumnak. „Legutoljára moszkvai nagykövetségünk 2021. szeptember 24-én szóbeli jegyzék kíséretében adta át a jogsegélykérelmet és a kézbesítendő iratokat az orosz félnek. Ezekről tájékoztatták is az ügyben eljáró Fővárosi Törvényszéket. Még arról is egyeztetettünk a bírósággal, hogy milyen további lehetőségek állnak rendelkezésre a szabályszerű kézbesítés biztosítására” – állítja Répássy.

Vagyis mindenki mossa kezeit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.