2022. szeptember 20., kedd

BOJÁR GÁBOR: FIZETNÉK ÉN TÖBB ADÓT, CSAK KÖLTSÉK A TANÁROKRA!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BOJÁR GÁBOR
2022.09.19.


Sehogy nem jön ki a matek, ha a Vodafone-hozamokból akarják megoldani a pedagógusbér emelését – állítja Bojár Gábor, miután végigszámolta a várható kamatterheket is. A vállalkozó viszont hajlandó lenne több személyi jövedelemadót és társasági adót fizetni, ha azt a tanárokra költené a kormány. Bojár Gábor alábbi írásával a Válasz Online múlt heti podcastjában feldolgozott témára reagál.


Az alábbi sorokkal a Válasz Online múltheti podcastját szeretném kiegészíteni. A beszélgetés fő témájához (mennyire „nemzeti” nagytőke a 4iG) nem sokat tudok hozzátenni, és abban is csak óvatosan alkotnék véleményt, hogy az úgynevezett „stratégiai ágazatokban” milyen szerepet vállaljon az állam. Úgy gondolom ugyanis, hogy ahol működik a piac, ott az államnak nem tulajdonosként, hanem a versenyt fokozó okos szabályozóként kellene inkább szerepet vállalnia – de most nem erről szeretnék írni. Kizárólag vállalkozói- és üzletemberszemmel szólnék hozzá a Vodafone és a pedagógus-béremelés kérdéséhez. Elsősorban a kancelláriaminiszternek a Vodafone-bevásárlás „közgazdasági” levezetésére reagálnék, amely szerint a Vodafone megtérülő üzleti beruházás, míg a tanárok bére kiadás és ezt nem szabad összehasonlítani.

Mielőtt a gazdasági szempontokat kommentálnám, hangsúlyozni szeretném, hogy a minőségi oktatás – szemben a kancelláriaminiszter véleményével – ugyancsak „beruházás”, sőt, a lehető legjobban megtérülő beruházás, amit Finnországtól Szingapúrig számtalan sikerország példája bizonyít. Abban persze számszakilag igaza van Gulyás Gergelynek, hogy egy nagyberuházás vételárát nem lehet egy másik beruházás folyamatos működtetésének kiadásaival összevetni. Tehát a Vodafone vételárát nem szabad közvetlenül összehasonlítani a minőségi közoktatáshoz szükséges folyó kiadásokkal. Ehelyett a Vodafone megvétel remélt hozamát lehetne minőségi közoktatásra fordítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.