2022. szeptember 30., péntek

CSAKHOGY

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.09.29.


Az idővel és annak múlásával a legnevesebb filozófusok, fizikusok, csillagászok, történészek, szociológusok foglalkoztak eleget, ideje volt végre, hogy egy politikus is közzé tegye vonatkozó tanítását.
Lázár János – az építészet példázatán illusztrálva (hiszen nyilvánvalóan ehhez ért igazán) – rávilágított az esztétika legalapvetőbb törvényszerűségére, amelynek lényege – mint a miniszter maga mondta -, hogy „a régi mindig szebb és jobb, mint az új”.
Így például a szecesszió előbb volt, mint a Bauhaus, következésképp a szecesszió szebb és jobb, mint a Bauhaus.
Csakhogy az eklektika előbb volt, mint a szecesszió, következésképp az eklektika szebb és jobb, mint a szecesszió.
Csakhogy a klasszicizmus előbb volt, mint az eklektika, következésképp a klasszicizmus szebb és jobb, mint az eklektika.
Csakhogy a copf előbb volt, mint a klasszicizmus, következésképp a copf szebb és jobb, mint a klasszicizmus.
Csakhogy a barokk előbb volt, mint a copf, következésképp a barokk szebb és jobb, mint a copf.
Csakhogy a reneszánsz előbb volt, mint a barokk, következésképp a reneszánsz szebb és jobb, mint a barokk.
Csakhogy a gótika előbb volt, mint a reneszánsz, következésképp a gótika szebb és jobb, mint a reneszánsz.
Csakhogy a romanika előbb volt, mint a gótika, következésképp a romanika szebb és jobb, mint a gótika.
Csakhogy a bizánci építészet előbb volt, mint a romanika, következésképp a bizánci építészet szebb és jobb, mint a romanika.
Csakhogy az ókeresztény építészet előbb volt, mint a bizánci, következésképp az ókeresztény építészet szebb és jobb, mint a bizánci.
Csakhogy a római építészet előbb volt, mint az ókeresztény, következésképp a római szebb és jobb, mint az ókeresztény.
Csakhogy a görög előbb volt, mint a római, következésképp a görög szebb és jobb, mint a római.
Csakhogy az etruszk építészet előbb volt, mint a görög, következésképp az etruszk szebb és jobb, mint a görög.
Csakhogy a krétai és mükénéi előbb volt, mint az etruszk, következésképp a krétai és mükénéi szebb és jobb, mint az etruszk.
Csakhogy az egyiptomi építészet előbb volt, mint a krétai és mükénéi, következésképp az egyiptomi szebb és jobb, mint a krétai és mükénéi.
Csakhogy a sumér és akkád építészet előbb volt, mint az egyiptomi, következésképp a sumér és az akkád szebb, mint az egyiptomi.
És még araszolgathatunk vissza az időben, egészen a barlangig, amely mindnél régebbi, következésképp szebb és jobb mindnél, úgyhogy Lázár Jánosnak mást sem kívánok, mint egy szép és jó barlangot.
És ugyanez a Lázár-féle esztétikai elv alkalmazható az irodalomra, a képzőművészetre, a zenére, minden műnemre és műfajra, vissza a munkadalokig és a barlangfestészetig, hiszen volt idő, amikor újnak számított, tehát a korábbiakhoz képest kevésbé szépnek és jónak Bach és Beethoven, Dante és Shakespeare, Giotto és Rembrandt, Arany János és Babits. Mert, ugyebár, ezek is egykor „kortárs”-művészek voltak, vagyis nem szépek és nem jók.
Magyarország pedig juszt is hátrafelé megy, nem előre, és a paradicsom is sárga lesz, nem piros, de ha ez így megy tovább, lassan lila lesz és zománckék, varangyzöld és arzénnarancs, betonszürke, és füstbarna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.