2022. szeptember 17., szombat

EL KELLENE DÖNTENI: MEG AKARUNK EGYEZNI, VAGY HADAT ÜZENÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.09.17.


A magyar kormány a jelek szerint még nem döntötte el, hogy szeretne-e megfelelni az uniós követelményeknek, és megkapni az uniós támogatásokat, vagy továbbra is ellenségnek állítja be az uniót. Így értékelte az Európai Parlament jogállamisági jelentését és az arról szóló hivatalos reakciókat Balázs Péter professzor. A volt külügyminiszter és uniós biztos szerint egy nagyon furcsa szauna-effektus látható: a forróból a jéghidegbe és a jéghidegből a forróba szaladgálnak, mert miközben a miniszterek tárgyalnak, Orbán Viktor lépten-nyomon szidja és gyalázza Brüsszelt.


Az Európai Parlament képviselőinek erős többsége szerint Magyarország nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. A jogállamisági jelentést 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadták el. Feltűnő, hogy míg 2013-ban az Orbán-kormányt elítélő Tavares-jelentést a képviselők mintegy 52 százaléka szavazta meg, a 2018-as Sargentini-jelentést pedig hozzávetőleg 64 százalék, addig most már több mint 73 százalék voksolt igennel. A francia zöld képviselő, Gwendolin Delbos-Corfield által összeállított dokumentum többek között megállapítja, hogy rendszerszintű veszély fenyegeti az uniós értékeket. Aggályosnak tartja a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az igazságszolgáltatás állapotát, az alkotmányos és a választási rendszer működését, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát.

Orbán Viktor pénteki belgrádi látogatásán úgy kommentálta a történteket, hogy „először még azt hittük, ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük". Hozzátette, unalmas viccnek tartja, hogy ismét elítélték Magyarországot. Szerinte mindez annak jele, hogy „az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet", még egykori pártszövetségük, az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. Vagyis itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó – mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.