2022. szeptember 15., csütörtök

FARKAS ZOLTÁN: A 480 FORINTOS BENZINÁR LUXUS NEMZETI AJÁNDÉK VOLT ÉS NINCS INGYEN

KLIKKTV
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2022.09.14.


A száraz szakértői fejtegetések mellett ha valaki el tudja mondani közérthetően és plasztikusan, milyen helyzetben is van az ország és a magyar gazdaság, azok egyike a HVG munkatársa, több évtizedes szakmai tapasztalattal bíró gazdasági újságíró, Farkas Zoltán. Ezúttal ő volt Bolgár György vendége a Klikk TV TÍZ című adásában.

Miben is vagyunk most? „Ezt nem tudom pontosan megmondani, mert ennyire még sosem esett szét a szemem láttára a gazdasági adatok halmaza.” Kifejezetten aggasztó adat, hogy a 7,3 növekedés mögött 1,7 százalékos vásárlóerő-növekedés volt. „Tehát a felhasználható jövedelem mindössze ennyivel nőtt az első félévben.”

A 480 forintos benzinár maximálás persze nemzeti ajándék, csakhogy luxusajándék. Mindezzel kolosszális veszteség érte az országot – állítja. „S itt és ebben látszik mindennek az abszurditása, amikor hirtelen fel kell emelni 8-10-szeresére az energiaárakat.”

Farkas Zoltán szerint a tízszeres emelés például a giroszosnál épp olyan nonszensz, mint volt a rögzített energiaár 2014 óta. „Márpedig ez átháríthatatlan költségnövekedés, nem lehet annyit kérni egy giroszért.”

A bérnövekedés szép lassan megáll és augusztusra elértünk arra a pontra, amikor már a keresetek reálértéke nem nőtt. Az infláció megy tovább felfelé, nem tudom, hol lesz ennek az egésznek a vége.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.