2022. szeptember 27., kedd

FELGYÚJTOTT TOBORZÓIRODÁK, MENEKÜLŐ TÖMEGEK ÉS TÜNTETÉSEK KÍSÉRIK AZ OROSZ MOZGÓSÍTÁST

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2022.09.27.


Szerdán reggel jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy részleges mozgósítást hirdet Oroszországban. Bár azt még nem tudni, hogy a Szergej Sojgu védelmi miniszter által említett 300 ezres létszámot elérte-e már a hadsereg, az orosz titkosszolgálat, az FSZB egy hasonló nagyságrendű számról már biztosan tud:

állításuk szerint 261 ezer mozgósításra alkalmas férfi hagyta el Oroszországot csak szombatig.


Ha hozzávesszük ehhez azokat, akik a Putyin-beszéd előtti napokban és szombat óta elhagyták az országot, bőven lehetséges, hogy ez a szám még 300 ezernél is magasabb, miközben folyamatosan érkeznek képek a határátkelőknél álló sorokról.

Azonban nem lehet azt mondani, hogy nincs férfi, aki ne állna be – sokszor kényszerűen – a sorba: terjednek a közösségi médiában a felvételek a tömött buszokról, ahol fiatal és középkorú férfiak, egyetemisták és meglett családapák indulnak útnak először a kiképzőközpontokba, majd a frontra. A tömeg viszont a Kreml ígéretével ellentétben nem csak a tartalékosok közül kerül ki: Oroszország távoli, vidéki régióiban a beszámolók szerint szinte minden mozgósítható férfit visz magával a hadsereg nyugatra, akár volt katonai tapasztalata, akár nem.

Bár Oroszországon belül már nem működik független szerkesztőség, és külföldi újságírók is csak limitáltan maradtak az országban, a közösségi médiának köszönhetően így is rengeteg felvétel és hír került ki a napokban a mozgósításról, amivel kapcsolatban már az elnöki hivatal szóvivője is elismerte, hogy voltak túlkapások az első napokban. Feltehetően ezzel próbálja enyhíteni a hatalom azokat a feszültségeket, amelyek felcsaptak egész Oroszországban.

Nemcsak a milliós nagyvárosokban, de a mozgósítás által leginkább érintett keleti régiókban is utcára mentek tiltakozni a mobilizáció ellen. Tucatnyi toborzóirodát is felgyújthattak az elmúlt napokban, hétfőn pedig egy hivatalban fegyveres támadás is történt.

Egyelőre azt sem tudni, hogyan fognak kiképezni és felfegyverezni ennyi embert, akik a beszámolók szerint hol egy hónapos, hol pár hetes kiképzéseken vesznek részt a sorozás után. Azonban hallani lehet arról is, hogy napokon belül a fronton találják magukat a frissen lett katonák – persze kérdéses, hogy ezzel mit érhet el Oroszország...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.