2022. szeptember 28., szerda

HA SZERENCSÉNK VAN, ROSSZ ÉV JÖN, HA PECHÜNK, AKKOR NAGYON ROSSZ

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.09.28.


Az elmúlt napokban mind többen mutatnak be a hazai és a nemzetközi gazdaságról egy „hibrid” várakozást. Eszerint 2022-ben még kitart a viszonylag erős gazdasági növekedés, de az ismert válságokok miatt 2023-ra már „lefagyunk”. Az optimista végkicsengés szerint, 2024-ben azért visszatérhetünk a növekedési pályára.


Amikor gyorsan változik a gazdasági környezet, akkor szinte azon múlik a prognózisok különbsége, hogy ki, mikor fejezte be az elemzés készítését. Ez hatványozottan igaz lehet akkor, amikor az infláció, az energia- és élelmiszerárak és az adósság-finanszírozás kamatai alapvetően egy irányba, felfelé tartanak.

Mindez akkor is igaz, ha 2022 szeptemberének végén – elsősorban a nemzetközi, például kínai keresletcsökkenés miatt – már a felsorolt mutatókban, indexekben azért a megtorpanásnak is nőtt az esélye.

Három eltérő elemzés

Írásunkban három, nagyrészt a magyar gazdaságról szóló várakozást mutatunk be. Varga Mihály pénzügyminiszter a szegedi Közgazdász Vándorgyűlésen adott elő, az EBRD és az Equilor pedig menetrendszerű riportjában vázolt pályát.

Ahogy haladunk sorban a bemutatásuk időbeli sorrendjében, Varga Mihály optimistának szánt, de azért elég pesszimista várakozásával kezdünk, utána az Equilor Zrt. alapforgatókönyvét mutatjuk be, végül a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az előbbiekhez képest pozitívabb számait, amit azért vélhetően az is magyaráz, hogy a nagy szervezetben készülhetett el először az elemzés...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.