2022. szeptember 21., szerda

ITT A JAVASLAT: AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG AZ, AMIBŐL ENGEM KIHAGYNAK

FORBES
Szerző: ZSIBORÁS GERGŐ
2022.09.20.


Benyújtották hétfő este a kormány által az EU irányába vállalt törvényjavaslatok első csomagját. A magyar történelem legdrágább törvényalkotása zajlik épp: 3000 milliárd forint is múlhat rajtuk. Nézzük, hogyan akar megfelelni a kormány az EU-nak.


Két részletben várhatóan összesen 17 vállalásáról nyújt be törvényjavaslatokat a kormány, hogy megbékítse az EU-t. Az első csomagnyi törvényjavaslatot tegnap este Semjén Zsolt nyújtotta be, hogy az uniós bürokratáknak ne kelljen sokáig keresgélnie a parlament honlapján, “Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében egyes törvények módosításáról” címmel látta el az anyagot (a második csomag péntekre készül el). A törvénymódosításokért Varga Judit igazságügyi miniszter felel, aki szintén részt vett az uniós tárgyalásokon Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mellett.

Nézzük, mik kerültek most a Ház elé, és hogy mik a fontosabb tételek. A legtöbb vállalás célja a korrupció visszaszorítása, hiszen az Európai Bizottság legfőbb érve a jogállamisági eljárás mellett az EU-s alapértékek hangsúlyozása mellett épp az, hogy a közös források nincsenek biztonságban Magyarországon.

- Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF-nak mostantól besegít a NAV a helyszíni vizsgálatok esetében: ez konkrétan azt jelenti, hogy pénzügyőrökkel együtt vonulhatnak majd ki helyszínekre, foglalhatnak le dokumentumokat, adathordozókat, például.

- Közbeszerzésre kötelezettek lesznek a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk létesített vagy fenntartott társaságok, cégek (jogi személyek) – ez külön bekerül a módosítással a közbeszerzési törvénybe. Az EU-s tárgyalások alatt az is felmerült, hogy a közalapítványok ne indulhassanak EU-s pályázatokon, amíg nem rendezik a helyzetüket. Ezekkel a speciális alapítványokkal a kormány számos feladatot és igen értékes ingatlanportfóliót szervezett ki magántulajdonba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.