2022. szeptember 28., szerda

KARÁCSONY MIHÁLY: NEMCSAK AZ ÜNNEPI BESZÉDEKBEN KELL A NYUGDÍJASOK ÉRTÉKEIT EMLEGETNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMET-KÁLLAI SZILVIA
2022.09.28.


Ma a biztosítás elvét alkalmazza a kormány és nem a szolidaritásét. Ha utóbbi érvényesülne, akkor megnyílna az út az alacsony nyugdíjak fokozatos emelésére, s korlátozni lehetne a kirívóan magasakat. Ez az egyik neuralgikus pont a nyugdíjrendszerben, mert folyamatosan nyílik az olló a nyugdíjasok között – mondja a Nyugdíjas Parlament elnöke. Karácsony Mihály népszavazási kérdést adott be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Azt szeretnék megtudni, mi a véleményük az embereknek arról, hogy a szolidaritás elve érvényesüljön a nyugdíjrendszerben.


Van akkora ereje a Nyugdíjas Parlamentnek, hogy nyomást tudjon gyakorolni a kormányra?

– Arra van erőnk és lehetőségünk, hogy a felszínre hozzuk a nyugdíjasok vágyait, panaszait. De a kormánnyal szemben mi nem egy erőcsoport vagyunk, hiszen neki van eszköze, apparátusa, amivel összemérhetetlen a mi lehetőségünk. Mi viszont meghallgatjuk a nyugdíjasokat és tolmácsoljuk azt, amit szeretnének.

Van, amiben már segített a kormány?

– Vannak sikereink. Volt már, hogy a szavunk elért a kabinet megfelelő szerveihez. Például törvény írja elő, hogy csak novemberben kell az inflációhoz mérten a számokat korrigálni – és mi folyamatosan szóvá tettük, hogy akkor nagyon sokáig kell nyomorognia a nyugdíjasok nagy részének. Így tavaly is, és az idén is már nyáron történt egy kis korrekció, nem várták meg a telet. A másik példa, amikor februárban a Sberbank csődbe ment, megtudtuk, hogy mintegy 15 ezer nyugdíjas számláját ott vezették. Akkor három nap választott el az utalásig és ha a pénzek abba a bankba érkeztek volna, a csődhelyzet miatt nagyon nehezen juthattak volna a pénzükhöz az érintettek. Elértük, hogy mindegyikük postán kapta meg.

Mi lenne a megnyugtató önöknek?

– Ha a kormány a szolidaritás elvét alkalmazná a nyugdíjakban. Most sokan vannak 100 ezer forintos nyugdíj alatt, miközben egyre többen lesznek azok, akik 5-600 ezret kapnak. Emellett a nők és férfiak közötti átlagosan 20 százalékos nyugdíjkülönbség is megszűnhetne. Nyugdíjas státuszban nincs szükség erre, de ugyancsak indokolatlan a fővárosi és mondjuk a szabolcsi átlagnyugdíj közötti különbség. Míg Budapesten 190 ezer körül mozog, addig Szabolcsban 110 ezer az átlagnyugdíj. Amikor dolgoztak, ez a különbség talán elfogadható volt, de amikor már nyugdíjas valaki, nem indokolt, főleg az nem, hogy ez a különbség fokozatosan növekszik. Ezeket az anomáliákat lehetne a szolidaritási elvvel megszüntetni. Emellett minden nap azért izgulunk és várjuk a kormányhatározatot, hogy az oly magas infláció miatt, amely messze meghaladja a tervezett értéket – a nyugdíjasok a tervezett értékhez viszonyítva kapták a nyugdíjat –, mekkora kiegészítés mellett határoz a kormány novemberben. Szerintünk tíz százalék a jogos elvárás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.