2022. szeptember 25., vasárnap

KATONA TAMÁS: NEMSOKÁRA KIDERÜL, LEHET-E VEGETÁRIÁNUS AZ OROSZLÁN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.09.25.


Eljutottunk egy olyan pontra, amikor is már tarthatatlan ez a gazdaságpolitika – véli Katona Tamás. A közgazdász emlékeztetett rá, hogy a hiány elszállt, kialakult az ikerdeficit, és ez a folyamat olyan irányba megy, ami nem fönntartható. Mint mondta, ez valós probléma, nem véletlen, hogy kifogásolják a bankok, kifogásolja minden elemző, és a gazdasági szereplők is érzékelik most már a saját bőrükön. Ehhez képest a miniszterelnök a kormánypárti frakciók évadnyitó ülésén arról beszélt, hogy újra a „kanyarban akarunk előzni”. A volt pénzügyi államtitkár ezt röviden úgy kommentálta a Hírklikknek: „ez egy marhaság”.


Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a szegedi közgazdász-vándorgyűlésen arra panaszkodott, hogy szerinte az állam túlterheli a Magyarországon működő bankokat. Matolcsy György, az MNB elnöke szerint „nincs mese, vissza kell térnie a magyar gazdaságnak az egyensúlyi növekedési pályára ahhoz, hogy folytatódjon a felzárkózás. Mit jelent az, hogy már Csányi és Matolcsy is bírálja a kormányt?

– Én inkább úgy mondanám, nem a kormányt bírálják direktben, hanem a gazdaságpolitikát. Az kétségtelen, hogy eljutottunk egy olyan pontra, amikor már tarthatatlan ez a gazdaságpolitika. Azt érzékeli mindenki, hogy a gazdaságpolitika irányítása kicsúszott a kormány kezéből.

Mennyire, és miben jogosak ezek a bírálatok?

– Abban jogosak, hogy a hiány elszállt, tulajdonképpen kialakult az ikerdeficit (az ikerdeficit egy ország folyó fizetési mérleghiányának és az államháztartás hiányának egyidejű fellépését jelöli – a szerk.), és ez a folyamat olyan irányba megy, ami nem fönntartható. Ez valós probléma, és nem véletlen, hogy kifogásolják a bankok, kifogásolja minden elemző, és a gazdasági szereplők is érzékelik most már a saját bőrükön. Ez a helyzet nem tartható fenn. Ehhez képest mit mond a miniszterelnök a frakcióülésen? Azt, hogy újra a „kanyarban akarunk előzni”. Vagyis akkor előzünk meg másokat, amikor olyan helyzet van – ahogy azt régebben viccesen mondták –, hogy bemegy egy magyar a forgóajtón az amerikai mögött, és előtte jön ki. Ez körülbelül ilyen szintű hülyeség. Hogyan lehet ekkora marhaságot mondani?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.