2022. szeptember 5., hétfő

KI ÉLI TÚL A VÁLSÁGOT, ÉS KI ZÁR BE?

TELEX
Szerző: ÁCS BORI
2022.09.05.


Ahány vendéglátós, annyiféle megküzdési stratégia és jövőkép: van, aki szerint a büfék szenvednek majd a legjobban, más szerint a középkategóriás éttermek vannak a legnagyobb veszélyben. Egyikük új alapanyagokban, másikuk új étterem nyitásában, harmadikuk a kitartásban és kreativitásban látja a megoldást. Hogyan fognak spórolni az emberek? Milyen helyekre járnak majd, ha kevesebb lesz a pénzük? Lesz-e munkaerő, hogyan fogják kimatekozni sokszorosára növekvő rezsijüket az étterem-tulajdonosok?


Ahogy kimászunk az egyik válságból, jön a másik. Ha végre felállunk, az egyik lábunkat újra kirúgják alólunk. Fogalmunk sincs, mi lesz. A jövő nem túl fényes. Az egész egy nagy nem tudom. – Ilyen mondatokkal kezdi a beszélgetést mostanában mindenki, aki a vendéglátásban dolgozik. A helyzet valóban elég extrém, mi pedig egy cikksorozatban járjuk körül a több menetben begyűrűző, egyre növekvő bajt, ami éttermek, cukrászdák sokaságának fennmaradását kérdőjelezi meg. A sorozat első részében alkalmazottak, szakácsok, üzletvezetők és felszolgálók meséltek munkájukról, a válság okairól és tüneteiről, majd a második részben ezeknek a gazdasági vetületeit vizsgáltuk meg. Kiderült, hogy sok probléma a koronavírus-járványnál, a berobbanó inflációnál és energiaválságnál jóval korábbról származik: nagy gondok vannak az oktatásban, a szakma általános hozzáállásában, mentalitásában, a szervezettségben és a keretrendszerben is.

Sorozatunk záró részében most a hazai vendéglátás különböző szektorainak szereplőit kérdeztük arról, hogyan látják az előttük álló időszakot, és milyen megküzdési stratégiákkal próbálnak életben maradni. Különböző vendéglátós modellek képviselőivel beszélgettünk, és a leglátványosabb első tanulság az, hogy egészen másképp látja a jövőt a reggeliző-kávézós (Horváth Zsolt – Kicsi Zso, Bodrog Smoker), a spanyol éttermes (Beck Márton – Architecto Pitpit, Padron), a pizzázós (Vidó Nóri – Igen, Ide), a sörözős-burgeres (Kondorosi Dániel – Bölcső Bar&Food) és a cukrász (Gerő Eszter – Sütizz)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.