2022. szeptember 6., kedd

KOMOLY BAJBAN LESZNEK A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK IS A REZSINÖVEKEDÉS MIATT

MAGYAR NARANCS
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.09.06.


Sanyarú helyzetben vannak a települési önkormányzatok: nem tudják, mi vár rájuk, ha beköszönt a tél a rezsinövelt terhekkel. Megkérdeztünk egy kistelepülési és egy városi polgármestert Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mire számítanak a fűtési szezon közeledtével.


"Óriási gondoknak nézünk elébe a rezsinövekedés miatt, csak ezt még több településen nem igazán merik néven nevezni. A legtöbb polgármester úgy van vele, akkor jár jobban, ha hallgat és reménykedik a csodában." Ezt Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke, Jánoshida polgármestere mondta lapunknak. Eszes szerint hiába is reménykednek a polgármesterek abban, hogy majd kompenzálni fogják településüket, olyan horribilis összegekről van szó, amit nehezen teremthet elő még az állam is. Akár az is felmerülhet, hogy veszélybe kerülhet az önkormányzati működés.

Jánoshidán már most jelentős gondokkal néznek szembe. A szociális területre szánt pénzük lényegében elfogyott. A gyermekétkeztetést sem tudják megnyugtatóan megoldani, mert a közétkeztetés olyan szinten drágult. Az alapanyagoktól kezdve az üzemanyagig (a kiszállítás sem kis tétel) minden többe kerül, mint egy éve. Olyan drasztikus áremelkedés van ezen a téren, hogy nagyon sokan legalább a napi egyszeri meleg étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek. Az ilyen családok persze az önkormányzathoz fordulnak segítségért, de hiába, hiszen a helyhatóságnak sincs miből adnia, kereteik végesek.

Eszes Béla példaként említette, hogy a településen az idősek otthonának fűtése az előző télen belekerült 700 ezer forintba, ám a gázár hétszeres emelkedése miatt ez nagyjából 5 millió forintba fog kerülni. Nem tudják ezt kifizetni, ezért az időseket a faluházba költöztetik október 15-ével, mert ott fával tudnak fűteni. A sors fintora, hogy az idősek napközi ellátását biztosító épületben nemrég korszerűsítették a fűtést, és tértek át az akkor még olcsó gázra, amit most képtelenek lesznek megfizetni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.