2022. szeptember 21., szerda

MENNYIBE KERÜL AZ ÁRAM ÉS MIÉRT? - VILLAMOSENERGIA-PIACI KISOKOS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.09.21.


Eszelős mértékben emelkedett a villamos energia ára a nyár végén. Mostanra ugyan csökkent a tőzsdei ára, de az még mindig jóval magasabb, mint egy éve volt. Mi irányítja az árakat, hol követhetjük nyomon őket? Honnan származik az ország villamos energiája, és miként szabják meg az árakat? Villamosenergia-piaci kisokos következik.


A többi Európai Uniós piachoz hasonlóan hazánkban is működik egy áramtőzsde, ahol a villamos energiatermelők felajánlhatják terméküket (az általuk megtermelt áramot) bizonyos jövőbeli időpontokra. A korábban ismertetett gázpiaci információk mellett érdemes tehát a HUPX weblapját is elmenteni és rendszeresen ellenőrizni, hogy a piaci folyamatok milyen irányba sodorják az árakat.

Az adatok értelmezéséhez azt szükséges tudnunk, hogy az aznapi ún. zsinórárat euróban adja meg a tőzsde és 1 megawattórára vonatkozik. Így azt látjuk, hogy kedden, szeptember 20-án, az ár 367 euró volt. Hogy ezt a saját háztartásunk szintjén is értelmezni tudjuk, az árat elég elosztanunk 400-zal (az euró forint keresztárfolyammal) majd az eredményt tovább oszthatjuk ezerrel, a tőzsde által használt megawattóra és az egyéni fogyasztók számára megszokott kilowattóra váltószámával. A számításból kiderül, hogy ha a tegnapi nap zsinórárához igazítaná a kormány a villamos energia piaci árát, akkor az most kevéssel 150 forint alatt lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.