2022. szeptember 5., hétfő

NAGYOT NŐTT A MÁRÓL HOLNAPRA ÉLŐK ARÁNYA - A NÖVEKVŐ MEGÉLHETÉSI KÖLTSÉGEK MIATT MÓDOSÍTANAK A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.09.05.


A korábbi közel sem egyötödről negyedére nőtt azoknak a magyaroknak az aránya, akik nem képesek egyetlen fillért sem félretenni – derült ki egy kutatásból. És ez még nem tükrözi az új rezsitarifákat. A közüzemi díjak emelése miatt már a bankok is aggódnak.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedévente készített hitelezési felmérését rendre kiegészíti a bankok hitelezési vezetőivel készített interjúkkal. (A teljes kiadvány itt nézheti meg.) Az idén nyáron 10 intézmény vett ebben részt. A beszélgetése során kiderült: több bankban tartanak a kockázatok növekedésétől az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek esetében.

Az új rezsiszabályozás miatt ugyanis ebből a körből sokaknak támadhatnak fizetési nehézségei. Mivel – mondták el a hitelezési vezetők – az adósok egy érdemi része jövedelmi szempontból a hitelezhetőségi korlát (JTM) közelében található. Szinte valamennyi bankban ezért felülvizsgálják majd a minimum jövedelmi elvárásokat, és a növekvő megélhetési költségeket is figyelembe veszik a hitelbírálatban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.