2022. szeptember 19., hétfő

NÉHÁNY HÓNAP ALATT 53 INGATLANT KAPTAK AZ EGYHÁZAK TELJESEN INGYEN

RTL.HU
Szerző: LŐRINCZ TAMÁS
2022.09.19.


Felpörgette 2022-ben az állam az egyházak ingatlanhoz juttatását: az idén átadott ingatlanok összértéke több mint hárommilliárd forint volt – tudta meg az rtl.hu. A kormány döntésén múlik, hogy folytatódik-e az átadási hullám, 113 ingatlan esetében ugyanis már megkezdődött az „előkészítési eljárás”. Az egyházak a korábbi években elsősorban hitéleti, oktatási vagy kulturális céllal jutottak hozzá az ingatlanokhoz, ám az utóbbi hónapokban a hivatalos indoklásnál előtérbe kerültek a szociális és gyermekvédelmi feladatok. Ez is azt mutatja, hogy az Orbán-kormány továbbra is gyakran szervezi ki az ezekben a szektorokban jelentkező feladatait a felekezeteknek.


Az elmúlt évtizedet tekintve egyre nagyobb tempóban jutnak teljesen ingyen ingatlanokhoz az egyházak – derült ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) adataiból.

Az Orbán-kormány tizenkét éve alatt ugyanis a felekezetek összesen 171 esetben kaptak térítésmentesen épületeket és telkeket, ebből azonban 53 ingatlan tulajdonjogát az idei évben szerezték meg.

Az átadott vagyon nyilvántartási értéke is figyelemreméltó. A 2010 óta eltelt időszakban legalább 28,7 milliárd forint értékű ingatlanról mondott le az állam az egyházak javára, ebből a 2022-es évre 3,1 milliárd forint jutott. A kedvezményezettek általában a nagy egyházak vagy a hozzájuk tartozó vallási irányzatok, azonban ritkábban kisebb felekezetek is kapnak egy-egy épületet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.