2022. szeptember 27., kedd

NINCS FÉK AZ ORBÁN-KORMÁNY KIADÁSAIN, NAGYOT ÜTÖTT A FORINTGYENGÜLÉS A BÜDZSÉN

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.09.27.


Augusztusban már 2872 milliárd forint volt a hiány, ez minden szempontból a legrosszabb mutató az elmúlt 30 évben.


Augusztus végén az államháztartás hiánya elérte a 2872 milliárd forintot, ami az egész évre tervezett összeg 91 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium augusztusi költségvetési beszámolójából. A büdzsé meglehetősen gyatra állapotát jól jelzi, hogy a hiány augusztusban még soha nem volt ilyen magas: tavaly ilyenkor 1900 milliárd forint volt a deficit, vagyis a hiánynövekedés 50 százalékos. De még inkább szembetűnő a különbség a covid-lezárásokkal nehezített 2020-al szemben, hiszen két évvel ezelőtt is csak 2261 milliárd forint volt a hiány, holott a magyar gazdaság gyakorlatilag hónapokra leállt, a kormány pedig lemondott számtalan adóbevételről, tehát még ebben az évben is sokkal jobban állt a büdzsé, mint idén.

Varga Mihály pénzügyminiszter épp a múlt pénteken jelentette be, a hogy kormány nem tudja tartani a GDP 4,9 százalékára belőtt hiánycélt, hanem a deficit 6,1 százalék lesz a tavalyi 6,8 százalék után. A pénzügyminiszter az állami gázkereskedő 750 milliárd forintos extra gázvásárlásával magyarázta az újabb hiány-túllövést, kis öröm az ürömben, hogy ezt a plusz 750 milliárd forintot nem idehaza költi el a kormány, vagyis legalább inflációs nyomást nem okoz, viszont az adósságot növeli, mert a gázügylethez hitelt vett fel az állam.

Ettől a gázbeszerzéstől függetlenül nagyon egyszerű a magyarázata annak, hogy a jelentős, idénre várható 4-5 százalékos gazdasági növekedés ellenére miért áll ilyen rosszul a költségvetés: a kiadások sokkal gyorsabban nőnek, mint a bevételek, bár ez utóbbi fronton szeptemberben már jelentős változás várható. A Pénzügyminisztérium adatai szerint az első nyolc hónapban az állami bevételek 25,4 ezer milliárdra rúgtak, a kiadások viszont meghaladták a 28,5 ezer milliárdot. Az első nyolc hónapban a bevételek „csak” 3363,5 milliárddal haladták meg a tavalyi szintet, ami 21 százalékos növekedés, a kiadások ezzel szemben 4335 milliárd forinttal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ez pedig 24 százalékos emelkedés. A bevételek persze lehettek volna sokkal magasabbak is, ha a kormány épp nem a mostani válságra időzítette volna a családosok szja-befizetéseinek visszatérítését, ami 700 milliárddal apasztotta az idei keretet, de, mint tudjuk, idén áprilisban választások voltak. A szeptember azért hozhat javulást, mert megjelenik a költségvetésben az extraprofitadó első részlete. A tervek szerint a kormány idén és jövőre

800-800 milliárd forintot tervez beszedni ezen a címen, s ez érdemben fékezheti a hiány növekedését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.