2022. szeptember 13., kedd

NYOLC FORGATÓKÖNYV, AHOGY BEFEJEZŐDHET AZ UKRAJNAI HÁBORÚ

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2022.09.13.


Hogyan érhet véget az oroszok Ukrajna elleni háborúja? – erről kérdeztünk szakértőket, akik hét forgatókönyvet valószínűsítenek, ezeket pedig kiegészítettük az „ukrán Nostradamus” jóslataival. Az így kapott nyolc változat egyike sem túl derűs, Magyarország számára pedig szinte mindegyik szcenárió súlyos kockázatokkal járhat.


A szakértőknek természetesen nem a jövőbelátó képességét akartuk tesztelni, hanem arról faggattuk őket, hogy a korábbi történelmi tapasztalatok és a jelenlegi események alapján milyen forgatókönyvek léteznek a mostani fegyveres konfliktus lezárására.

Hat szcenáriót vázolt fel kérdésünkre Katona Csaba, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa, akinek kutatási témái részben a keleti, illetve a kelet-közép-európai régióhoz kapcsolódnak, és aki elöljáróban azt hangsúlyozta, hogy „a történész tévedhet a jövővel kapcsolatban, csak a múltat illetően nem illik hibáznia”.

Ehhez a hat forgatókönyvhöz egy verziót hozzátett a jelenlegi, „aktuálisan realista” megközelítés alapján Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, egyet pedig a 24.hu idézett fel az ukránok „Nostradamusától”, Olekszij Aresztovicstól, aki jelenleg Volodimir Zelenszkij elnök stábjának egyik katonai szóvivője, és aki már 2019-ben megjósolta a mostani háborút.

Így összesen nyolc verziót ismertetünk, ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármelyik biztosan bekövetkezne, mint ahogy az sem, hogy ne alakulhatna egészen másként, egy általunk elképzelni sem bírt „kilencedik szcenárió” szerint a háború befejezése.

Először ismertetjük, melyik hat verziót tartja lehetségesnek Katona Csaba, aki persze többször is elismételte, hogy az esélyek latolgatásakor valami olyasmire vállalkozott, mintha a ruletten mindent a piros 36-osra tett volna fel. Egyúttal arra is utalt, hogy a háború jelenlegi fázisában képtelenség pontosan megmondani, hogyan záródhat a konfliktus, vagyis szinte mindegyik lehetséges forgatókönyv pillanatnyilag nagyon távolinak és megvalósíthatatlannak tűnik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.