2022. szeptember 7., szerda

QUBIT LIVE #5: ÚGY ZAJLIK AZ EGYSÉGES BALATONI KULTÚRTÁJ LEROMBOLÁSA, HOGY A TÓNAK NINCS GAZDÁJA

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.09.07.


„A 21. században biztosan nem szárad ki a magyar tenger” – nyugtatta meg a szeptember 5-én ötödik alkalommal megrendezett Qubit Live közönségét Honti Márk hidrológus-építőmérnök. A tudományközi párbeszéd jegyében 2018 végén indított sorozat hétfői rendezvényének hallgatósága ezzel egyértelmű választ kapott az esemény címében szereplő – Kiszáradhat-e a Balaton? – kérdésre. A margitszigeti Kristály Színtér nevű rendezvényközpontban elhangzott előadások azonban számos más, szerteágazó, de egymással szorosan összefüggő problémát is felvetettek.

A természetes vagy természetközeli élőhelyek pusztításától a fürdőszezon sikerét befolyásoló eutrofizáción át a nagy merülésű adriai jachtoknak kedvező vízállást tartósítani kívánó elvárásokig számtalan téma szóba került a prezentációk után a közönség kérdéseire egyfajta tudományos Balaton-fórummá alakult eseményen.

Az biztosnak látszik, hogy a sokat kritizált, de mégis interdiszciplináris konszenzussal előkészített 2000-es Balaton-törvény utáni két évtized rossz hagyományával szakítva „a kutatóknak, a menedzsmentnek és a döntéshozóknak egy asztalhoz kell ülniük” – mondta Istvánovics Vera ökológus, hidrobiológus. Más-más megközelítésből, de erre a következtetésre jutott Oláh Miklós szociológus, Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, Honti Márk építőmérnök, hidrológus, Kelemen Eszter ökológiai közgazdász és Jásdi István borász is. A meghívott előadók szerint jelenleg ugyanis

a Balatonnak nincs gazdája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.