2022. szeptember 16., péntek

RÁCZ ANDRÁS: A HARKIVI ÁTTÖRÉSSEL UKRAJNA CSATÁT NYERT UGYAN, DE HÁBORÚT MÉG NEM

HÍRKLIKK
Szerző: RÁCZ ANDRÁS
2022.09.16.


A mintegy másfél héttel ezelőtt Harkivtól délre elindított ukrán ellentámadás nemcsak az oroszokat, hanem a világot is meglepte. Alig egy héttel a művelet kezdete után Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést szinte egész Harkiv megye felett, súlyos veszteségeket okozva a megszálló orosz erőknek. A nyugati sajtóban sokan fordulatról, döntő ukrán győzelemről beszélnek, de itthon is olvashattunk olyan értékelést, hogy a vereség után Vlagyimir Putyin már az életéért küzd. Érdemes tehát áttekinteni, hogy Ukrajna mit ért el Harkivnál, és mit nem.

Katonai értelemben egyértelmű győzelem

A harkivi ukrán ellentámadás katonai értelemben teljes győzelmet hozott, harcászati és hadműveleti szinten egyaránt. Azt követően, hogy az ukrán csapatok áttörtek egy rosszul felszerelt, rendőri erők által védett frontszakaszt, lényegében akadálytalanul tudtak haladni Harkiv megye keleti részei felé. Az első vonal mögött ugyanis az oroszok – elképesztő hozzá nem értésről, illetve hanyagságról téve tanúbizonyságot – nem építettek ki további védőállásokat, nem erősítették meg a lakott településeket, és nem voltak bevethető tartalékaik sem.

Láthatóan eszükbe sem jutott, hogy itt valaha ukrán támadásra kerülhet sor. Így amikor az mégis bekövetkezett, érdemi ellenállást csak sporadikusan tudtak kifejteni. Keményen harcoltak például a Balakliját megszállva tartó különleges rendőri erők, és néhány kisebb gépesített egység is, de a frontvonal egészének összeomlását ezek a helyi fellángolások nem tudták megakadályozni.

A történtek rávilágítanak az orosz hadsereg katonai felderítésének súlyos hiányosságaira. Hasonlóan az augusztus 29-én indult herszoni ukrán ellentámadáshoz, Moszkva a harkivi ukrán műveleteket sem volt képes előrejelezni. Az orosz katonai felderítés képtelen volt észlelni az ellentámadás előkészületeit, így az teljes meglepetésként érte a védőket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.