2022. szeptember 24., szombat

TAVALYHOZ KÉPEST JÓVAL KEVESEBB GÁZ VAN A HAZAI TÁROLÓKBAN, DE KELL-E AGGÓDNUNK EMIATT?

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.09.24.


Bár az előző évekhez képest rosszabbul állunk, és kisebb a biztonsági készlet is, mégsem fogunk megfagyni a szakértő szerint.


Az előző év azonos időszakához képest 815 millió köbméterrel kevesebb földgáz van a hazai tárolókban, miközben a többi európai országban sokkal jobban állnak, lassan csurig megtelnek a tárolók. Az öt magyarországi tárolóban összesen 47,11 milliárd kilowattóra, azaz 4465 millió köbméter földgázt tároltak a hét elején, míg egy évvel ezelőtt 5280 millió köbméternyi gázt raktároztak a két, földgáztárolással foglalkozó társaság, a Hexum Földgáz Zrt. és a Magyar Földgáztároló Zrt. (FGSZ) adatai szerint.

Egy átlagos téli napon 50 millió köbméter gázt fogyasztunk, vagyis az előző télhez képest

jelenleg mintegy „16 nappal” kevesebb gáz áll rendelkezésre a tárolókban.

A korábbi évekhez képest még nagyobb a különbség: 2020-ban 36 téli nap fogyasztásának megfelelő plusz volt a tárolókban. Két évvel korábban ugyanis ugyanazon a napon 6290 millió köbméternyi földgázt raktározódott, ami több mint 1,8 milliárd köbméterrel haladta meg a mostani szintet. 2019-ben is nagyságrendileg ekkora mennyiséget rejtettek a tárolók. Ez pedig szinte tele tárolókat jelentett, most 70 százalékon áll a töltöttségi szint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.