2022. szeptember 30., péntek

TÖBB TANÁRT KIRÚGTAK A KÖLCSEY FERENC GIMNÁZIUMBÓL, MERT RÉSZT VETTEK A POLGÁRI ENGEDETLENSÉGBEN

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT, KAISER ORSOLYA
2022.09.30.


Pénteken a polgári engedetlenségre hivatkozva több tanárt is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Palya Tamás, az iskola egyik kirúgott tanára a Telexnek azt mondta: más elbocsátott tanárokkal közösen azon gondolkodik, hogy munkaügyi pert indít.

Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A polgári engedetlenség jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok régóta a magasabb bérekért, munkaterheik csökkentéséért, sztrájkjoguk visszaállításáért tiltakoznak.

Mikor először beszéltünk az elbocsátott Palya Tamással telefonon, arra kért minket, hogy később hívjuk, mert épp búcsúzkodott az osztályától. Később azt mondta:

„Éppen a második emeletre tartottam, hogy órát tartsak, és még mielőtt becsengettek volna, felhívott az iskola igazgatója telefonon. Az igazgató azt kérte tőlem, hogy menjek le az irodájába, én már akkor sejtettem, hogy miről lehet szó. Az igazgató irodájában ott vártak a tankerület munkatársai is, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”.

Az iskola vezetése azt mondta neki, hogy nem volt más választásuk. „Dehogynem volt, az ha nem írják alá. Az én lelkiismeretem tiszta, én nyugodtan nézek tükörbe, remélem, hogy ők is” – tette hozzá.

„Harminc éve dolgozom a közoktatásban, igaz, hogy nem vagyok csúcstanár, de voltak sikereim és sikeres tanítványaim. Ha ettől lesz jobb a közoktatás, hogy Palya Tamás hétfőtől nem dolgozik, akkor ám legyen”.

A kirúgása nem csak rá, hanem a diákokra is hatással lesz, különösen azért, mert végzős osztálya van: „érettségire és szalagavatóra készülünk az osztályommal, és ez mind nélkülem fog már megvalósulni”. Palya azt mondta, lehet a jövőben magántanárként fog dolgozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.