2022. október 11., kedd

A PEDAGÓGUSOK KÜZDELME NEM CSAK BÉRHARC, AZ OKTATÁS ÉS A DIÁKOK JÖVŐJE A TÉT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.10.11.


A kormány köteles összehívni a sztrájkbizottságot – vélik az érdekképviseletek. Szerintük még azt sem tehették volna meg, hogy ilyen hosszú szünetet tartanak, mert a sztrájk idején folyamatosan egyeztetniük kellene. A mostani tehát jogellenes állapot. A PSZ és a PDSZ azért kérte kormánybiztos kinevezését, hogy végre kezdődjön el a szakmai párbeszéd az oktatás problémáinak megoldására, Ha a kormány a tárgyalások helyett inkább a további retorziókat választja, annak előbb-utóbb nem lesz jó vége. A tét a diákok jövője, és ők nem hagyják magukat megfélemlíteni. Többek között erről beszélgettünk Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével.


A múlt héten kemény hangú nyílt levelet küldött a PSZ és a PDSZ a miniszterelnöknek, ebben a sztrájkbizottság összehívását kérik, továbbá kormánybiztos kinevezését is. Ön szerint összeül a sztrájkbizottság a tiltakozások hatására?

– Ez egy realista levél, a valódi tárgyalások igényéről. Azt nem tudjuk, hogy ennek hatására összeül-e a sztrájkbizottság, mindenesetre megvárjuk a választ a nyílt levélre. Ha nem érkezik, akkor ismét kezdeményezzük a sztrájkbizottság összehívását. Mert az tényleg elfogadhatatlan, hogy a kormány folyamatosan az Európai Unióra mutogat, holott tudjuk, hogy ezeknek az EU-s pályázatoknak a jelentős része előfinanszírozású. Tehát a kormánynak kell megelőlegezni az összeget az állami költségvetésből, sőt, ki is kell egészíteni az uniós pénzt, ha az megérkezne, hiszen a pedagógus-béremelésnek csak egy kis részét fedezné az unió. Vagyis nem indok, hogy el lehetne halasztani a tárgyalást, mert az EU-tól függ a pénz. Már sokan belátják, hogy ez nem igaz, de a kormány mondja a magáét, megtévesztve a közvéleményt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.