2022. október 21., péntek

ALIG AKAD JÓ LAKÁS MAGYARORSZÁGON - AZ ANGOL WC-T FELVÁLTHATJA MAJD A LÉGKONDI?

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.21.


A magyar lakásállomány 90 százaléka elavult, ami – állapítja meg egy elemzés – csak új lakások építésével biztosan nem orvosolható. A kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló műhelyben most rájöttek, mennyire fontos lenne a régi ingatlanok rendbetétele. Ez (is) olyan terület, ahol hibát hibára halmozott az ország mostani vezetése.


A lakásfelújítás nélkülözhetetlen az energiahatékonysághoz – summázta a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése. Ezt akár a melegvíz feltalálásához is hasonlíthatnánk. Nagyon régóta nagyon sokan hangsúlyozták ugyanis, hogy mennyire fontos lenne a meglévő otthonok korszerűsítése. Ehhez képest a magyar kormány egyre az építést szorgalmazta. A korszerűsítésre szánt uniós pénzt pedig nem adták közvetlenül a magánszemélyeknek.

Persze nem véletlenül tették ezt. Részben, mert így a pénzt a számukra megfelelő kezekbe lehetett folyatni. Az sem volt mellékes, hogy jól fel lehetett pumpálni a növekedést (az építés, lakásépítés tipikusan konjunktúra növelő ágazat), ami nem is titkolt cél volt. Az állami támogatások, kedvezmények főként az újépítésű ingatlanokhoz kapcsolódtak. Mire bevezették az otthonfelújítási támogatást (amúgy azt is csak a gyermeket nevelő családok számára), már határozottan kedvezőtlenebbé fordult a gazdasági klíma. Az egész – ahogy a csoknál is – hajtotta felfelé az árakat, amit nagyon szerencsétlen módon jócskán felfokozott a háború. Ez önmagában nyilván nem a kormány hibája, de az igen, hogy egyetlen ponton sem avatkozott kedvezően be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.