2022. október 20., csütörtök

AZ OROSZOK ANNYIT TÁMADTÁK AZ ENERGIAHÁLÓZATOT, HOGY AZ UKRÁNOKNAK SPÓROLNIUK KELL AZ ÁRAMMAL

TELEX
Szerző: Telex
2022.10.20.


Nagy Nikoletta
53 perce
Irán tagadja, hogy drónokat adott volna Oroszországnak


Oroszország Shahed-136 „kamikaze drónokkal” támadta Ukrajnát, amelyeket Iránban gyártottak, csak átnevezték őket Geran-2-re – állítja Ukrajna és szövetségesei. Ukrajna szerint Moszkva akár 2400 drónt is beszerezhetett, és saját fegyvereihez képest olcsóbb megoldásként használja őket arra, hogy eltalálja az ország energiaellátása szempontjából fontos célpontokat, és félelmet keltsen a civilekben.

Irán tagadja, hogy szállított drónokat Oroszországnak, míg a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy nincs információja azok eredetéről. „Orosz névvel ellátott orosz berendezéseket használnak a katonáink” – mondta Peszkov.

Ezzel szemben mind Ukrajna, mind szakértők, és a nyugati kormányok is úgy vélik, a Geran-2-k valójában Shahed-drónok, amelyek megkülönböztethetők delta szárnyalakjukról.

Korábban két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata a Reutersnek azt mondta, Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett szárazföldi célok elleni rakétákat is szállítanak Oroszországnak. A diplomaták visszautasították a nyugati tisztviselők azon állításait, hogy ezek a szállítások sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát. „Az, hogy hol használják ezeket, nem az eladó dolga. Mi nem foglalunk úgy állást az ukrán válságban, mint a Nyugat. Mi a válság diplomáciai úton történő lezárását akarjuk” – mondta az egyik diplomata.

(The Guardian)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.