2022. október 27., csütörtök

ÉGETŐ FILOZÓFIAI PROBLÉMA: SZABAD-E LEDOBNI AZ ATOMOT?

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2022.10.27.


A hidegháború legdurvább szakasza óta nem volt ilyen közel az emberiség ahhoz, hogy ledobják az atombombát – legalábbis Vlagyimir Putyin többször ismételt fenyegetése szerint Oroszország ettől sem riadna vissza, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, illetve ha támadás érné Oroszországot vagy azokat az elcsatolt ukrán területeket, amelyeket az ország már a saját részének tekint. Azt, hogy Putyin valóban elszánta-e magát az atomfegyver bevetésére, nem lehet tudni: a Reuters október elején megjelent cikkében azt írja, hogy Jurij Fjodorov prágai biztonsági elemző szerint az elnök csak blöfföl, de bármikor komolyra fordulhat a helyzet, William Burns, a CIA igazgatója viszont komolyan veszi a fenyegetést, tekintetbe véve, hogy „mennyi minden forog kockán”.

Rácz András történész, Oroszország-szakértő szerint is inkább blöffről van szó: Moszkva azt akarja elhitetni a nyugati világgal, hogy csak két opció létezik a kérdésben: az ukrán vereség és az atomháború között kell választani, ez viszont nincsen kőbe vésve, és a háború fejleményeitől és az orosz belpolitikai változásoktól függően elképzelhető, hogy enyhül az orosz álláspont. Ettől függetlenül az Orosz Föderáció katonai doktrínája szerint (ahogy erre Putyin többször is felhívta a figyelmet) akár nukleáris fegyver is bevethető, ha a támadás „az államot létében fenyegeti”, ez a megfogalmazás pedig kellően tág ahhoz, hogy Rácz szerint elméletileg akár az Ukrajnától hamis népszavazással elcsatolt területek ellen irányuló ukrán támadásra is rá lehessen húzni. Az annexiót a világon egyedül Észak-Korea fogadja el érvényesnek, más nem, de miután az elcsatolt megyéket Oroszország a magáénak vallja, a háború jelenlegi állása szerint sem lehetetlen, hogy Putyin ledobja az atomot (csak a jelen helyzetben éppenséggel valószínűtlennek tűnik).

Folyamatos fenyegetés

Hasonló álláspontot képvisel Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő is: amint azt márciusban kifejtette a Qubiten, az orosz nukleáris retorika 2014 óta folyamatosan erősödik, Putyin pedig megpróbálja magát és az orosz vezetést olyan színben feltüntetni, mint aki kész akár nukleáris fegyvereket is bevetni. A történész október végén Friderikusz Sándor podcastjában is beszélt az orosz atomfenyegetésről: Jeffrey Edmonds amerikai Oroszország-szakértő szerint az USA egy esetleges nukleáris támadásra „arányos csapással válaszolna”, ez azonban Sz. Bíró szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy az Egyesült Államok atommal válaszolna az atomra. Ezt a lehetőséget nem csak ő zárja ki, hanem David Petraeus, a CIA korábbi igazgatója is hagyományos fegyverekkel történő válaszcsapásról és a Fekete-tengeri orosz flotta megsemmisítéséről beszélt. Sz. Bíró ebben az esetben egy „nagyon erős, nagyon pontos, nagyon hatékony, hagyományos fegyverekkel végrehajtott válaszcsapásra” és a kibertérben történő válaszcsapásra számít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.