2022. október 27., csütörtök

EZ A NAGY TITOK A HITELEK MÖGÖTT - AZ ANNUITÁS NAGY VARÁZSLATA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.10.27.


A megugró kamatok, a növekvő gazdasági nehézségek újra rádöbbenthetik az adósokat, mennyire drága lehet az eladósodás. A többség az alapvető fogalmakat sem ismeri, így gondolhatja: őt bizony átverték! Pedig általában „csak” arról van szó, hogy sajátos a hitelszámtan.


Közel 700 ezer forintot szerzett vissza egy adós egy követeléskezelőtől, mert jövedelmére a letiltást pontosan nyomon követte. Erről beszámoló cikkünkben már felhívtuk a figyelmet arra, mennyire fontos precízen számon tartani a hiteleket. Mint azonban az Azénpénzem.hu több olvasója is jelezte: szinte lehetetlen annak eligazodni, aki az egész szisztéma előtt értetlenül áll.

Tapasztalataink szerint a legnagyobb értetlenség a kamat és tőkefizetés viszonyát övezi. E mögött pedig az annuitás nagy „varázslata” áll. Az annuitás tulajdonképpen azt jelenti, hogy bár a havonta fizetendő összeg (a törlesztő) azonos, azon belül a futamidő során folyamatosan változik a kamat és a tőke aránya. Számításaink szerint egy 20 éves futamidejű hitelnél nagyjából a 12-dik év után kezdődhet komolyabban mérséklődni a tőketartozás (akkor válik alacsonyabbá a törlesztőn belül a kamatrész). A 15 éves futamidőnél ez már a hetedik év után bekövetkezik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.